2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Ilyen, amikor több száz veszprémi diák egyszerre teljesíti a Jerusalema-kihívást - VIDEÓ

A Hriszto Botev Általános Iskola felső tagozatos diákjai is csatlakoztak a népszerű Jerusalema nevű táncos kihíváshoz. A performanszot az iskola tematikus napjának fináléjaként adták elő.

Hagyományosan minden évben az utolsó előtti tanítási napon a Hriszto Botev Általános Iskolában tematikus napot tartanak, ahol valamilyen témakör mentén különböző ügyességi és szellemi vetélkedőket szerveznek a diákoknak.

Idén a Harry Potter mesevilág adta a központi témát, így a diákok többek közt ellátogathattak az elvarázsolt rengetegbe, kvidicsezhettek és különböző, a varázsló világgal kapcsolatos fejtörőkre is választ kellett adniuk.

A tematikus nap ötletgazdája a tanári gárdából Zongor Klára volt, ő honosította meg 13 évvel ezelőtt ezt a hagyományt és szervezte meg az idei diáknapot is. Ahogy megtudtuk tőle, tavaly a Covid-19 miatt elmaradt ez az esemény is, viszont azt megelőzően több nagy sikerű diáknapot is megszerveztek, az egyik közül különböző országok kultúráját mutatta be a gyerekeknek. Jövőre viszont már nem ő, hanem kollégája, Deli Kitti veszi át a Diákönkormányzat vezetését, ezáltal a diáknap főszervezését is.

A tematikus nap zárásaként a felső tagozatosok, közel 400 diák közösen teljesítették az interneten hatalmas népszerűségnek örvendő Jerusalama-kihívást, amit az alábbiakban videóban is megmutatunk.

A Jerusalema-kihívás Master KG, dél-afrikai DJ gospel stílusú, zulu nyelvű dalára épül. A trend 2020 februárjában indult Angolából. Egy csoport fiatal felvételt készített arról, hogy evés közben táncolnak, feladatuk annyi volt, hogy mindeközben ne ejtsék el a tányért. Ez a videó hirtelen nagy népszerűségre tett szert és a mai napig sokan csatlakoznak a kihíváshoz. Az eredeti dal koreográfiáját már eltáncolták egészségügyi dolgozók, rendőrök, pedagógusok is. A világjárvány idején ez a játék összetartó erővel is bírt. Az embereknek szükségük van arra, hogy akármennyire elszigetelve érzik magukat, legyen, ami visszaadja a közösségi élet érzését, többek közt ezt a funkciót teljesíti a Jerusalema-kihívás is.

Hajas Bálint
Domján Attila