Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Három napig Veszprémre figyel a filmvilág

2021. június 24. 1:13
Telt házzal indult a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben szerda este. A sorsdöntő német-magyar meccs ellenére a filmek kedvelői megtöltötték az összes széket a Szentháromság téren a Várban, ahol az Így vagy tökéletes című új magyar film premierjét tartották. A megnyitón a polgármester kihangsúlyozta: reméli, hogy ez a fesztivál is szervesen beépül a veszprémi kultúrába.

Három nap alatt közel 90 magyar filmet fognak levetíteni Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében. Amellett, hogy a vetítéseket számos kísérőprogram is színesíti, ebben a pár napban a magyar filmes szakma leghíresebb személyei, valamint feltörekvő tehetségek is személyesen fordulnak meg a Királynék városában, valamint a Balaton-parton.

Nem volt ez másképp a nulladik napon sem szerda este, amikor a Várban Varsics Péter, Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékának a premierjét tartották. Az ünnepi eseménynek is betudható vetítés előtt ugyanis a film készítői és szereplői is felvonultak a mozivászon előtt, ahol Prokopp Dóra, a fesztivál háziasszonya köszöntötte a fiatal filmeseket.

A csordultig telt nézőtéren a veszprémi érdeklődők mellett legalább ugyanannyi más városból érkezett filmrajongó is helyet foglalt, akiket Porga Gyula, polgármester is köszöntött. Rövid beszédében a városvezető felidézte Veszprém tradicionális filmes kötődéseit, többek közt az 1968-ban forgatott Jancsó-filmet, a Fényes szeleket, amelyet ugyanezen a helyen vettek fel. E film forgatása mellett a Tévé találkozó is sokáig Veszprém állandó kulturális eseménye volt, évtizedekkel ezelőttről még ezekre az eseményekre is sokan emlékezhetnek, vetette fel a polgármester.

A jövőbe tekintve kiemelte, reméli, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál is beleivódik a helyi identitásba és ugyanúgy Veszprém részét képezi majd, mint több másik nagynevű fesztiválja a városnak.

Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos nem ilyen távoli múltra tekintett vissza beszédében, csupán pár évvel, az Európa kulturális fővárosa cím pályázati időszakáról emlékezett meg, amikor a polgármester javaslatára Veszprém a Balaton-régióval közösen adta be, mint később kiderült sikeres pályázatát.

A kormánybiztos úgy fogalmazott, az volt a céljuk, hogy ne csak az ünnepi 2023-mas év szóljon a térségről, hanem az oda vezető időszakot is használják fel a közösségépítésre. A Magyar Mozgókép Fesztivál pedig tökéletesen beleillik ebbe a koncepcióba, hiszen három közeli, mégis eltérő profillal rendelkező várost hoz közelebb egymáshoz a térségben, miközben a filmszerető közösségek is találkozhatnak, ismerkedhetnek a kultúra jegyében.

Végül Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos foglalta össze a fesztivál egyik legfontosabb jelentőségét, miszerint ez az esemény az első olyan találkozó, amikor közel két év után a filmszerető közönség ismét mozivászon elé ülhet és közösen ismerkedhetnek meg az elmúlt két év magyar filmes eredményeivel, utalva a magunk mögött hagyott járványra.

Hozzátette, London után Európában a második legaktívabb város Budapest a filmgyártás területén, valamint, amikor a magyar filmes tradíciókról beszélünk, nem szabad kihagyni, hogy éppen idén ünnepli 120 éves születésnapját a magyar filmipar, ez is az egyik legrégebbi történeti időszak Európában.

Veszprémben egyébként tavaly már volt egy főpróbának is beillő filmes rendezvény, amikor az Európa Kulturális Főváros Program keretében a Filmpikniket rendezték meg. A szervezők az ott szerzett tapasztalatokat is felhasználták az idei jóval nagyszabásúbb rendezvényen, amelyet a Nemzeti Filmintézettel közösen szerveztek meg a három dunántúli városban.

A szervezőkkel történt háttérbeszélgetéseken, majd később a megnyitón is elhangzott, hogy nem légből kapott cél, hogy Velence, Caen, vagy éppen Karlovy Vary mellett hazánk filmes fesztiválja is felnőjön a hasonló európai filmes rendezvények sorába.

Ehhez viszont nem csak a professzionális szervezésre lesz szükség – amiből a nyitónapon a résztvevők már ízelítőt kaphattak – hanem a filmes szakma, valamint a művészek eltökéltségére is a minőség mellett, valamint a filmszerető közönségre, akik bizalmat szavaznak nekik és látogatják a vetítéseket.

A Magyar Mozgókép Fesztivál egészen szombat estig tart, a vetítések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a fesztivál honlapján lehet megtenni. Ugyanitt az összes kísérőrendezvényről, közönségtalálkozóról is lehet tájékozódni.

 

A Vehir.hu-n a következő napokban több interjút, tudósítást is közzéteszünk majd a rendezvénnyel és az itt megforduló művészekkel kapcsolatosan.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.