Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gerstmár: meg kell nézni, mit érdemes megtartani, vagy elhagyni a kényszerintézkedésekből az oktatás területén

2021. június 29. 14:11
Az LMP helyi önkormányzati képviselője, Gerstmár Ferenc az oktatási rendszer reformjait sürgette szerdai sajtótájékoztatóján.

"Ha megnézzük az elmúlt tanévet, azt látjuk, régen tapasztaltunk az oktatásban akkora rugalmasságot igénylő és annyira előre tervezhetetlen évet, mint amilyenben részünk volt. Köszönet jár mind a pedagógusoknak, mind a szülőknek, mind pedig a diákoknak. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán mindenkinek lesz alkalma a fáradalmak kipihenésére" – mondta Gerstmár Ferenc szerda délelőtt, amikor a magyar oktatási rendszer megreformálásáról tartott sajtótájékoztatót.

Hangsúlyozta, az oktatásirányítás még nem pihenhet, hiszen most van idő megnézni, mi volt jó és hasznos a kényszerintézkedésekben: mi az, amit meg lehet tartani és őszre beépíteni az oktatás rendjébe; és mi az, amit el kell hagyni ahhoz, hogy az oktatás korszerűvé és még színvonalasabbá válhasson.

Kiemelte, hogy nem engedhető meg, hogy a társadalmi különbségek az oktatás működése miatt tovább fokozódjanak. Lépéseket kell tenni az esélyegyenlőség megteremtése felé a 18 éves tankötelezettség visszaállításával is, mondta.

"Alapvetés, hogy vissza kell adni az iskolák és a tanárok autonómiáját. A pedagóguspálya népszerűsítése sem várathat magára tovább, és a béreket is azonnali hatállyal kell megemelni a vetítési alap minimálbérhez kötésével, a pályakezdők fizetésének versenyképessé tételével. Végül, de nem utolsósorban az önkormányzatnak is van feladata. Az egyre nagyobb mértékben jelentkező pedagógushiány enyhítésére a bérlakásprogramjában szolgálati lakások kialakítását szükséges előirányozni. Nem felejthetjük, hogy bár az iskolák állami fenntartásúak, azért a mi iskoláink, vagyis a helyi közösségek iskolái" – összegezte gondolatait a zöld párt képviselője.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.