Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Hat balatoni regény a nyaraláshoz

2021. július 7. 11:53
Egy vérbeli könyvmoly a nyaralás alatt sem hazudtolja meg önmagát, és a bőröndje negyedét könyvekkel pakolja teli. Ha idén a magyar tenger a cél, és szeretnénk még inkább átérezni a Balaton hangulatát, válasszunk vízparti olvasmánynak egy, a tónál játszódó történetet. Mutatunk is hat ötletet ehhez.

Kondor Vilmos: A másik szárnysegéd

Wertheimer Miklós hadnagy, Horthy szárnysegéde azt a feladatot kapja a II. világháború idején, hogy menekítse ki a Szent Koronát, valamint egy geológust az országból, nehogy Szálasiék kezére jusson. Miközben Wertheimer Emília nevű útitársával menekülnek a hungarista rendvédelmi szervek és a náci kommandósok elől, elvetődnek Balatonakaliba, ahol összetűzésbe keverednek a helyi nyilasokkal, majd miután a nőt elrabolják, a hadnagynak Szepezdbe vezet az útja. Kalandokból és akcióból nincs hiány a regényben, de Kondor arra is hagy időt, hogy Wertheimer szemén keresztül elmerüljünk egy kicsit a balatoni tájképben, a kilátásban, az impozáns kúriák és kellemes kikapcsolódást nyújtó víkendházak világában.

Emilya Hall: Nyarak könyve

Ritkaság, hogy egy külföldi szerző írjon teljesen balatoni témájú regényt, Emilya Hall esete azonban pont ilyen. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az elsőkötetes Emilya édesanyja magyar, gyerekkorában pedig minden nyarat a Balatonon töltöttek. Ez adta a Nyarak könyve alapötletét is. Elizabeth Lowe egy nap csomagot kap: egy fényképalbumot tele Magyarországon készült fotókkal, és egy levelet, hogy édesanyja, akivel több mint tíz éve nem beszélt, elhunyt. A lánynak eszébe jut a nyár, amikor egy hetet a családja a Balatonnál töltött, s ami után csak a lány és apja tért vissza Nagy-Britanniába. Beth úgy dönt, ideje szembenézni a múlttal, s újra visszatérni az egykori szép emlékek helyszínére, a Balatonhoz. Bár a Nyarak könyve tipikus romantikus mese, érdekes megtapasztalni, hogyan látta egy külföldi a 90-es évek Magyarországát.

Nyulász Péter: Helka trilógia

Különös események kavarják fel a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait: a tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül, Helka hercegkisasszony ugyanis hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Helka azonban lázadó lélek, a felhajtás elől inkább elszökik a tiltott rengetegbe szamócát szedni, s itt kezdődik a kalandok sorozata: a közeli Burok-völgyben sötét teremtmények gyülekeznek, akiknek feltett szándéka, hogy a kegyetlen Bora vezetésével leigázzák a Balatont és bosszút álljanak a hercegi páron. A Helka trilógia (A Burok-völgy árnyai, Ciprián, Kamor) elsősorban a gyerekek kedvence lehet, amely a Balaton egy elfeledett mítoszát idézi fel azokból az időkből, amikor állítólag még tündérek, manók, varázslók lakták a tó környékét, de a fantáziaregényekre nyitott idősebb olvasók is szerethetik – egy Moly olvasó szerint kicsit olyan, mintha nekünk is lenne egy A Gyűrűk ura sorozatunk.

Térey János: Káli holtak

Térey életének utolsó nagy munkája bizony nem könnyű darab, akit azonban ez nem zavar, az nyugodtan vegye kézbe. Főszereplője Csáky Alex, a népszerű színész, aki a Káli holtak című sorozat forgatása miatt érkezik a gyönyörű Káli-medencébe, az ő életében azonban a csodás balatoni táj nem a megnyugvást hozza el. Éppen ellenkezőleg: az ünnepelt művészt egyre inkább bekebelezik a szakmai és magánéleti kudarcok, s nemcsak a kortárs színházi és filmes világot kezdi egyre kritikusabban látni, hanem önmagát is. Közben azonban feltűnik Köveskál, a gasztrofaluban nyaranta összegyűlő értelmiségiek köre, a törökök által feldúlt vidék, ami az olvasónak is lehetőséget nyújt, hogy más szemmel figyelje környezetét. Ha a klasszikus Balaton-ábrázolások helyett valami másra vágynánk, ez lesz a mi könyvünk.

Kristóf Attila: A csónakázó gyilkos

Agota Kristof munkásságát a műkedvelő közönség behatóbban is megismerhette az elmúlt években a kritikusok körében is számos elismerést nyert A nagy füzet adaptáció kapcsán, kevesen tudják azonban, hogy volt egy testvére is, Kristóf Attila, aki a 20. században a magyar bűnügyi irodalom egyik klasszikusának számított. A csónakázó gyilkosban is a hamisítatlan kádári miliő és a hetvenes évek nyaralásainak világa bontakozik ki, miközben főhőseink megpróbálnak felderíteni egy furcsa gyilkosságot: Bence őrmester és a vagány Pinty ugyanis horgászás közben egy vízen lebegő holttestre bukkannak a nádasban, ám az eltűnik, mire észbe kapnának. Persze az eset nem marad visszhang nélkül, a rémült nyaralókat pedig valahogy meg kell nyugtatni: ekkor jön a képbe a szintén itt pihenő híres kriminálpszichológus, Dér Ádám, aki kénytelen feladni a nyaralását és nyomozásba kezdeni.

Karády Anna: A füredi lány

A magyar Outlander, avagy mi történik, amikor egy 21. századi füredi jogászlány hirtelen 1763-ban találja magát? Kétségbeesik, megijed, amikor egy csomó, elfeledettnek hitt betegséggel és középkori szokással találkozik, majd megedzi magát. Mert ebből a helyzetből csak úgy lehet kijönni , ha megtanul alkalmazkodni a kor szabályaihoz. Az pedig nem túl bonyolult: a vérhatalom jogán a helyi földesúr jelenti az élet és halál urát. Ugyan ez nem hangzik túl biztatónak, nem romantikus regényről lenne szó, ha nem derülne ki, hogy az a bizonyos földesúr nem is olyan félelmetes, s ne szövődne románc közte és a lány között. Karády Anna első regénye elsősorban a romantika kedvelőit kötheti le, a szerző azonban balatonfüredi jogászként és a város rajongójaként első kézből ismeri annak múltját és jelenét is, így annak is izgalmas olvasmány lehet a könyv, aki szeretne jobban elmerülni a 18. századi Balatonfüred életében.

Nyitókép: Free-Photos on Pixabay

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.