Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van

2021. július 22. 21:11
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.

Kedd délelőtt még a csehországi Melníkben tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter, ahol cseh, szlovák, osztrák és szlovén kollégáival a koronavírus-járvány elleni küzdelem tapasztalatairól, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának elősegítéséről, valamint a Keleti Partnerség országaival folytatott együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről cseréltek véleményt.

A magyar külügyminiszer napirendje azonban nem ért véget a csehországi sajtótájékoztatóval, aznap 520 km-rel arrébb, Veszprémben és Nemesvámoson is volt még három bejelentése, illetve megbeszélése.

 

A három vállalatban és a beruházásaikban – bár eltérő profilt képviselnek és más-más ágazatokban érdekeltek – több közös pont is fellelhető.

Egyrészről mindegyik külföldi, osztrák és német tulajdonban állnak. Másrészről a magyar kormány különböző mértékű támogatással járult hozzá a projektjeik megvalósításához. Szám szerint pontosan a Knapp 6 milliárdos beruházását 1,4 milliárddal, a Nass Magnet 450 milliós fejlesztését 225 millióval, a Beurer üzemcsarnokának megvalósítását, ami 1,7 milliárd forintba került, 485 millióval támogatta a Kormány.

Összeadva a több milliárdos állami támogatás, amivel csupán ezt a három céget támogatták egy hosszabb távú stratégia részei, amit kifejezetten a Covid-járvány okozta gazdasági válság kezelésére hívtak életre.

Erről Szijjártó Péter korábban portálunknak is nyilatkozott, a teljes interjú itt elolvasható, de ami jelen esetben a legfontosabb: a kormány a segélyezési rendszer helyett a beruházások támogatásával a meglévő munkahelyek megóvását tűzte ki célul és újak teremtését.

Veszprémben és a térségben pedig a legnagyobb foglalkoztatók pont azok a külföldi tulajdonú cégek, amelyek Magyarországon, magyar embereket foglalkoztatnak és ide adóznak.

A nemzetközi gazdasági térben kiélezett verseny zajlik azért, hogy a több országban, vagy akár több kontinensen érdekelt cégcsoportok egy-egy országba vigyék fejlesztéseiket, ezzel ott teremtsenek munkahelyeket, ottani munkavállalókat fizessenek meg. Tehát a kormány támogatásai, amelyek közül hármat is bejelentettek a héten a térségben, főleg azt célozzák meg, hogy hazánk megelőzve a többi országot, kedvező beruházási környezetet teremtsen az ilyen cégeknek is.

Van ugyanakkor még egy üzenete annak, hogy Veszprémbe ekkora mértékű támogatások jutnak.

Szijjártó Péter a Beurer-nél tett beszédében említette, hogy nemzetstratégiai jelentősége is vannak, hogy milyen területeken folyik gyártás, fejlesztés az országban. Konkrétabban, a járvány rávilágított arra, hogy mekkora jelentősége van az orvostechnikai eszközök gyártásának, amit például a Beurer végez, az autóiparban érdekelt Nass Magnet pedig régóta az egyik legmeghatározóbb üzletágban képviselteti magát hazánkban. (Idén eddig 35%-os termelési növekedést tapasztaltak az autóiparban hazánkban.)

Tehát mindezt figyelembe véve, a veszprémi vállalatok jelentős része nem csak a térség gazdasága szempontjából kiemelten fontosak, hanem nemzetstratégiailag is meghatározóak. Ezt támasztja alá az is, hogy a külgazdasági és külügyminiszter alig fél év alatt már harmadszorra látogatott a térségbe.

Információnk szerint minden egyes alkalommal zártkörű megbeszéléseket is folytattak a térség országgyűlési képviselőjével és a vállalatok vezetőivel gazdasági kérdésekben.

Végezetül az összesített számadatok arról, hogy hány és milyen beruházások valósultak meg a járvány kitörése óta Veszprém megyében:

  • összesen 48 beruházás
  • 50 milliárd forint értékben
  • ezekhez a kormány 18 milliárd forinttal járult hozzá
  • ezzel 12 ezer munkahelyet sikerült megóvni.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.