2021. október 19.
//
Nándor névnap

Még közelebb a kortárs művészethez!

A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.

Az eseményen jelen volt dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki a Gartennel való együttműködés okáról úgy fogalmazott, ilyen az, amikor célkitűzések találkoznak. Fontos felhívni a figyelmet a kortárs képzőművészetre, a közösségépítés szempontjából is; a helyi hagyományok tisztelete mellett a minőség is jellemzi a Gartent, nem beszélve a hely közvetlen és személyes hangulatáról. 

Nagy Krisztián a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Kultháló VEB 2023 projektmenedzsere beszámolt a projekt részleteiről is, mint mondta, olyan helyi alkotóközösségeket, művész embereket kerestek, akik valamiképpen hajlandóak kimászni a művészet elefántcsonttornyából, és akiknek cél a művészet közösség formáló ereje. Így tehát az együttműködés a Gartennel. 

A hálózat bázisain művészek, festők, írók adnak egymásnak találkozót, mely találkozások sajátossága, hogy a közönség is mélyebb bepillantást nyerhet a kulisszák mögé, és mindazt, amit ma kortárs művészetnek nevezünk, egy személyesebb, intimebb környezetben tapasztalhatja meg.

A program további – nem titkolt – célja, hogy minél többen, minél jobb minőségű kulturális tartalmakhoz férjenek hozzá, hogy a művészet valódi értékeit ne csupán fogyasztani, de megélni is tudják.

A sajtótájékoztató után egy exkluzív tárlatvezetéssel kedveskedett Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. Előbbi már tíz éve foglalkozik kortárs művészettel és műkereskedelemmel. Kurátori tevékenységei során több tucat kiállítást, vásárt és aukciót szervezett. Ákos a festészet mellett már a pályájának kezdete óta szervez kiállításokat, ezzel is támogatva a kortárs kultúra ügyét, és a fiatal művészek pályakezdését. 

A Garten Balaton programjairól bővebben itt tájékozódhat!

Szabó Eszter

További cikkek