2022. január 26.
//
Vanda névnap

Rozéval és jazz-szel elkezdődött az idei borfesztivál Veszprémben

Az idei Rozé, Rizling, Jazz Napokon sem adtak lejjebb a szervezők a korábbi évek minőségéből és mennyiségéből. 30 borász kínálata és 30 fellépő koncertje közül lehet válogatni a következő két hétben Veszprémben.

Augusztus 13. és 22. között ismét a populárisabb jazz-zenéjé, valamint a magyar boroké lesz a főszerep az Óváros téren, ahol immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét a Rozé, Rizling, Jazz Napokat.

Ráadásul úgy, hogy nem volt olyan év, amikor elmaradt volna a fesztivál. Erre kiváltképp a tavalyi, koronavírus súlytotta évben volt esély, de ahogy akkor is a járványügyi szabályok betartása mellett megtartották a tematikus napokat, úgy idén is sikerült tető alá hozni a rendezvényt. Ugyanakkor a megváltozott járványügyi és kiváltképp oltási helyzet miatt idén már nem testhőmérsékletet mérnek az Óváros téri bejáratnál, hanem a védettségi igazolványokat ellenőrzik.

Aki megfelel a feltételeknek, azaz be van oltva a koronavírus elleni bármely vakcinával, az Óváros téren 30 borász, közel 120 termékéből válogathat. Zsandár Tamás fesztiválmenedzsertől megtudtuk, a megszokott Balaton-felvidéki borászatok mellett a Somlóról, Villányból, Mádról és Pannonhalmáról is érkeztek palackok a kínálatba.

Utóbbi tájegység - azaz Pannonhalma - pedig nem csak a borokkal van jelen a fesztiválon, a Pannonhalmi Főapátsági Sörfőzde tradicionális hazai söreit hozta Veszprémbe, mint vendégkiállító.

A buborék egyébként több helyen megjelenik - és nem csak a bör fröccs formátumú elfogyasztásakor - a Buborék Házban magyar pezsgőket, champagne-t és prosecco-válogatást is lehet kóstolni.

Zsandár Tamás portálunkon is felhívta a figyelmet három különlegességre a kínálatból, amelyek közül idén a fesztivál borai is kikerültek. Az egyik ezek közül a Borbély-féle rozé, Figula olaszrizlingje, valamint a már említett Buborék Házban kapható Francois pezsgő.

Szintén a Rozé, Rizling, Jazz Napok állandó kínálatához tartoznak a tradicionális, mégis új gasztronómiai trendeket is magukban hordozó falatozók. Idén az Oliva Bisztró mellett a Serpenyős Ház, valamint a Vitéz Kürtős ételei közül lehet válogatni.

Pénteken kora este a Soul & Emotion koncertjével startolt a fesztivál, majd a Moonshine Jamboree koncertje után Szakcsi Lakatos Róbert Trió zárta a nyitónapot. A további 27 koncertről, valamint a bővebb borkínálatról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila