2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Állattartástól eltiltás érdekében nyújtott be keresetet a a Veszprém Megyei Főügyészség

2021. augusztus 12. 15:12
Magyarország Ügyészsége
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt az állatkínzás miatt elítélt 44 éves nőt, aki 2020 júniusában költözéskor hátrahagyta a kutyáját és nem gondoskodott a további ellátásáról, gondozásáról.

Az egyik Ajka környéki faluban élő elkövető egy közepes termetű keverék kutyát tartott otthonában, ám 2020 júniusában a visszatérés szándéka nélkül elköltözött onnan egy másik városba. A költözés után az ebet magára hagyta a régi lakásánál, nem gondoskodott az élelmezéséről, a biztonságos elhelyezéséről és a felügyeletéről sem. A magára hagyott kutya kiszökött az utcára, napokon át a környékbeli házaknál keresett élelmet, a falu lakói etették, itatták.

Az Ajkai Járásbíróság megállapította a nő büntetőjogi felelősségét állatkínzás vétségében.

Fotó: Valerie Blanchett on UnsplashFotó: Valerie Blanchett on Unsplash

Az ügyészség hatáskörébe tartozik, hogy az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén a tevékenységtől való eltiltás iránt keresetet indíthat.

Ezzel a jogával élve az ügyészség a Veszprémi Törvényszékhez benyújtott keresetében azt kérte, hogy a bíróság a nőt 2 évre tiltsa el az ebtartástól, mivel nem mutatott az állattartással járó felelősségtudatot, felelőtlen, közönyös, az állatvédelmi szabályokat súlyosan sértő magatartást tanúsított, amely akár arra is alkalmas lett volna, hogy a kutya pusztulásához vezessen. Nem tett eleget annak a kötelezettségének sem, mely szerint az ebet úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztethesse más állat, illetve az ember biztonságát.

vehir.hu

További cikkek

Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Táskákat rugdosott, testvérpárt ütött meg egy Veszprém megyei tanítónő
Táskákat rugdosott, testvérpárt ütött meg egy Veszprém megyei tanítónő
Kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a tanítónőt, aki a durva fegyelmezési módszereivel veszélyeztette a rábízott gyerekek testi, erkölcsi és értelmi fejlődését.
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Állatvédelmi adománygyűjtő napot és egyben utcabált rendeztek szombat délután a Szabadság téren.
Füves cigarettát szívtak és zsebükben kábítószer volt
Füves cigarettát szívtak és zsebükben kábítószer volt
Kábítószer-fogyasztáson kaptak két férfit a rendőrök egy veszprémi parkban.
Verekedés lett a számonkérésből
Verekedés lett a számonkérésből
Garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Tapolcai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki egy szórakozóhelyen előbb megkérdezte felesége munkatársát, hogy milyen kapcsolatban van a házastársával, majd meglökte és kétszer arcon is ütötte.