2022. december 7.
//
Ambrus névnap

Programsorozatok elindításával hozza közelebb a kortárs alkotókat a Művészetek Háza

2021. augusztus 30. 21:19
Az október elejéig zajló programokat az EKF-projekt támogatja.

-A Művészetek Házának is van elképzelése arról, hogy miként lehet az előkészítő években és 2023-ban is hozzátenni valamit az EKF-program sikerességéhez. Mivel az intézmény alapvető indíttatása, hogy innovatívan mutassa be a kortárs művészeteket, már idén programokkal kapcsolódik a projekthez - közölte Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója hétfő délelőtt a Vass László Gyűjteményben tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az EKF pályázati kiírásának megfelelően olyan program-sorozatokat indítanak el 2021. szeptembere és októbere között, melyek 2023-ban teljesednek ki. Ezek közt lesz művészettörténeti előadás, kiállítás, kötetbemutató, múzeumpedagógia és irodalom is. Az intézmény a „Beyond the art” pályázatra 5 millió forint támogatást nyert az EKF-programtól.

Kilián László a Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 30-án.Kilián László a Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 30-án.

Kilián László elmondta, az őszi programsorozatok folyamán elsőként (szeptember 17.) Rényi András művészettörténész a kortárs képzőművészekről tart előadás, majd a műgyűjtők mesélnek arról, mi
motiválja őket gyűjteményük létrehozásánál; miért érdemes műveket vásárolni; milyen örömei és milyen nehézségei vannak, ha az ember egy több ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A minden korosztályt megmozgató, téglakészítés rejtelmeiről szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokat szeptember 19-én és október 10-én tartják a Teguláriumban.

A Művészetek Háza az évtizedek óta Veszprémben alkotó kortárs-klasszikus festő, Kádár Tibor kiállítását szeptember 22-én nyitja meg, mely egy életművéről szóló kötetbemutató is lesz egyben. A csomag ötödik eleme nem program, hanem műtárgyvásárlás: az intézmény az EKF támogatásával jutott hozzá Szilágyi "Lackó" László 41 alkotását tartalmazó műgyűjteményhez. Ezt szándékuk szerint a Művészetek Háza kezelésében lévő és felújítás előtt álló Szilágyi László műteremlakásban mutatják be a felújítás után.

Ami a további programokat illeti, az Irodalom utcája, az utca irodalma című eseményeken veszprémi és Veszprémhez kötődő kortárs irodalmárok, irodalomtörténészek (Fenyvesi Ottó, Géczy János, Éltető Erzsébet, Kilián László) közreműködésével mutatják be a várost, valamint a testvérvárosok literátorait is megismertetik a közönséggel- mondta az igazgató.

A Művészetek Háza a helyi kötődésű költőket is fel kívánja karolni a projektek során: sorozatszerűen tervezik megjelentetni négy, helyi kötődésű költő első verseskötetét részben a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatban. Az első kiadás Éltető Erzsébet Szív/Rag/Tapasz című verseskötete lesz, ezt követően Somogyi Csaba, Korinek Janka és Varga Richárd műveit tervezik kiadni.

Ge. Á.
Simon Dani

További cikkek

Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot
Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot
A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök.
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Szánkó helyett buszon, de még kukásautón is utazott a Mikulás Veszprémben december 6-án.
Sílécet a Háncs utcából!
Sílécet a Háncs utcából!
Hat éve működik a Síbörze Veszprém a megyeszékhelyen. Az a kis garázsvállalkozás, aminek tulajdonosa, Rádai Ferenc azért dolgozik, hogy a sísportokban rejlő élményeket ne csak a felső osztály tagjai, hanem széles körben is élvezhessék az emberek. A bolt most új helyre költözött, a garázsfeeling megszűnt, viszont az ő elhivatottsága és az általa nyújtott szolgáltatások mit sem változtak.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.