2021. október 19.
//
Nándor névnap

30 éve építik Veszprémet és a környéket

30 éves lett a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. a jubileumot pedig nagyszabású családi nappal ünnepelték meg a cégnél. A vállalat három évtizedét számos fordulat és nehéz döntési helyzet jellemezte, ezekbe is kaphattak bepillantást az ünnepségen részt vevők. Jelenleg a VEMÉVSZER a térség egyik legnagyobb építőipari vállalata, többek közt az ő nevükhöz fűződik a Veszprém Aréna és az új sportuszoda megépítése is.

1991-ben, a rendszerváltás idején a VEMÉV Veszprém Megyei Építőipari Vállalat néhány kollégája közös erővel, a saját megtakarított pénzükből létrehozták a VEMÉVSZER-t, ezzel átmentve a pár év múlva felszámolás alá kerülő VEMÉV szellemi örökségét, de már úgy, független vállalatba. Így kezdődött annak az építőipari vállalkozásnak a története, amely mára a térség egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát az építőiparban.

A megalapítás viszont csupán az első mérföldkő volt a 30 éves úton, amit a szombati születésnapi ünnepségen Boross Ottó, a VEMÉVSZER Kft. ügyvezetője mutatott be munkatársai és a meghívott partnerek előtt előadásában.

Boross Ottó, a VEMÉVSZER Kft. ügyvezetőjeBoross Ottó, a VEMÉVSZER Kft. ügyvezetője

Szóba került a 90-es évek gazdasága, ahol a sikerességhez az is kellett, hogy jókor hozzák meg a megfelelő döntéseket a cégvezetésben, mérföldkőnek számított az aréna megépítése is, ami után a VEMÉVSZER-t már a legnagyobb hazai építőipari vállalatok között kezdték emlegetni, de szóba került a 2008-as gazdasági válság átvészelése is.

Megemlékeztek Szücs Istvánról is, a cég egyik alapítójától, és aki 25 éven keresztül vezette a menedzsmentet, mielőtt 2016-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A VEMÉVSZER története tükröt ad a hazai építőipar fejlődéséről is, azaz, hogy a rendszerváltás után melyik korszakban, mely nehézségekkel kellett megküzdeni, valamint, hogy a kihívásokat hogyan lehet lehetőségként értelmezni. Például a közbeszerzések megjelenésekor 1997-ben sok cég lépéshátrányba került, akik nem reagáltak gyorsan az új jogi környezetre, vagy éppen a konkurens cégek partnerként való kezelése is ilyen stratégiai kérdésnek számított az évek alatt.

A cég tavaly lépett át egy újabb fontos mérföldkövet. Habár Szücs István 2016-os halála után mind lelkileg, mind gazdaságilag mélypontra került a cég, pár évvel később sikerült elérni egy újabb fontos eredményt, a VEMÉVSZER árbevétele átlépte a 10 milliárd forintos határt.

Boross Ottó ebben köszönetet mondott a cég számos támogatójának és pártfogójának. Többek közt Porga Gyula polgármesternek, Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, valamint a VEMÉVSZER minden dolgozójának, akik szintén ott voltak az ünnepségen, többen családtagjaikkal, gyermekeikkel.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

A megszólítottak közül Porga Gyula köszöntőjében a sikeres cég három kulcsfontosságú elemére hívta fel a figyelmet. Azaz szükség van egy jó gondolatra, ötletre, amire a céget építik, egy hatékony és bátor menedzsemntre, valamint olyan kollégákra, akik tökéletes szakmaisággal elvégzik a munkákat. Szerinte ez a hármas a VEMÉVSZER-nél tökéletesen látszik, ezért tud már három évtizede sikeresen jelen lenni az építőiparban.

Ovádi Péter pedig egy olyan dologra hívta fel a figyelmet, amit sokszor az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Arra, hogy mennyi munka van egy alapkőletétel és egy épület átadása között. A VEMÉVSZER pont ebben az időintervallumban végzi a munkáját, és ahogy a képviselő megfogalmazta, 30 éve építik Veszprémet és a környéket, mindazt, amire mindenki büszke lehet.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselőOvádi Péter, országgyűlési képviselő

A polgármester és az országgyűlési képviselő egy ajándékkal is készült a VEMÉVSZER-nek, a színpadon az ügyvezetőnek átadtak egy babazászlót, azt a jelképet, amelyet akkor tűznek ki az intézmények, cégek, ha az ott dolgozók közül valakinek kisgyermeke születik. Ezzel is megerősítve, hogy a VEMÉVSZER családbarát munkahely.

Az ünnepségen a köszöntők után elismeréseket is átadtak a cég olyan dolgozóinak, akik már 10, 20, vagy akár 30 éve a VEMÉVSZER kötelékébe tartoznak. Több tucat embert szólítottak a színpadra, ezzel is megerősítve azt, amit Boross Ottó a beszédében kiemelt: a VEMÉVSZER egy családként működik, ahol ha kell segítik egymást, ha kell közösen visznek véghez nagy dolgokat.

Az egész napos ünnepség ezután kötetlenebb formában folytatódott, gyermekprogramok mellett este koncertek és tüzijáték is volt a Historia Kertben a VEMÉVSZER születésnapja alkalmából.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Alig 8 hónap alatt épült meg Öskü határában az a napelempark, ami a jövőben 5500 család villamosenergia-felhasználását fogja fedezni. Az ünnepélyes átadón kiderült, belátható időn belül Magyarországon megvalósulhat a teljes karbonsemlegesség.
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet.
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be a kormány Facebook-oldalán közzétett pénteki videóüzenetében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.