Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Fenntartható háztartás az apró részletekkel

2021. szeptember 14. 15:16

Napjainkban szerencsére sokan törekednek már arra, hogy saját háztartásukat a fenntarthatóság jegyében működtessék. Ez az általános törekvés nem kíván különös befektetést, némi odafigyeléssel tehetünk azért, hogy a jövő generációja számára is át tudjuk adni azt, amit mi örököltünk.

Hozzáállás kérdése, hogy mennyire veszünk részt ebben a projektben, de nem kérdés, pár lépéssel már sokat segíthetünk megóvni a Föld értékeit.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ahhoz, hogy a fenntarthatósághoz hozzájáruljunk, nem kell nagy lépésben haladnunk. Kezdetben elég az elhatározás és az, hogy odafigyelve, mindig ragadjuk meg a kínálkozó lehetőséget arra, hogy a környezetkímélőbb módszereket, megoldásokat válasszuk. Például ha tehetjük, a termékek vásárlásakor inkább azokat vegyük meg, amelyek segítik a fenntarthatóságot, tehát újrahasznosított alapanyagból készültek, vagy az újrahasznosítást szolgálják.

Manapság már a gyártók is elsődleges feladatként tekintenek arra, hogy az újrahasznosítás szolgálatába állítsák termékeiket, ezért a hagyományos üzletekben is gyarapodnak a fenntartható termékek. A háztartásunkban pár egyszerű dolog módosítsával sokat tehetünk azért, hogy megkíméljük földünket.

Mit érdemes tenni háztartási szinten a környezet kímélésének érdekében?

A téma aktualitását mutatja az, hogy egyre jelennek meg a csomagolásmentes üzletek, ahol többféle terméket árusítanak. Ezekbe ellátogatva, újrahasznosítható csomagolóanyagokban vehetjük meg a különböző termékeket. Általában élelmiszert, de sok esetben kozmetikai vagy egyéb tisztítószereket is vásárolhatunk úgy, hogy magunk visszük a kis üvegeket, műanyag dobozokat. Érdemes beszereznünk pár dobozt, üveget, például speciálisan méznek valót a Bodó Méhészet mézes pet maci oldaláról, és máris mehetünk megvásárolni sokféle terméket úgy, hogy nem termelünk vele szemetet.

A vásárlások során, ha tehetjük, a dobozok mellé szerezzünk be újra felhasználható, tartós zsákokat a zöldség és a pékáru megvásárlásához. A bevásárlás során törekedjünk a tudatosságra, nem csak a környezetünket, de a pénztárcánkat is kíméli, ha nem veszünk meg felesleges dolgokat, csak azokat, amelyekre ténylegesen szükségünk van.

A háztartásban fokozottan figyeljünk a hulladék gyűjtésének a módjára. Ma már nincs háztartás, ahol ne lehetne megoldani a szelektív hulladékgyűjtést. A vízfogyasztás csökkentését is érdemes célként kitűzni, feleslegesen ne használjuk az ivóvizet, tényleg csak akkor, amikor szükséges.

A konyhában megszokott papírtörlő kiváltásával is sokat tehetünk a környezetért, esetleg textillel érdemes kiváltani azt. A mosogatószivacs helyettesítésére komposztálható anyagból készült szivacsot használjunk, olyat, mint például a luffatök.

A tisztítószerek tekintetében is érdemes a környezetkímélő anyagokat választani, a háztartásban számos olyan anyag - például az ecet vagy a citromsav - megtalálható, ami tisztítószerként használva is megállja a helyét.

Mindenképpen érdemes az egyén szintjén is pár fenntarthatósági lépést megtenni, ugyanis azzal hosszú távon saját gyermekeinket támogatjuk.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.