Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Nem lehet elfelejteni a 2006-os rettegést és brutalitást'

2021. szeptember 29. 16:12
Kedd délután Veszprémbe látogatott a „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítás, ami a 2006-os fővárosi Gyurcsány-terror eseményeit mutatta be. A Hotel parkolóban az érdeklődők olyan személy részletes beszámolóját is megismerhették, akinek 15 évvel ezelőtt a rendőrattak idején törték el a csontját.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítást a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat hívta életre a kiszivárogtatott öszödi beszéd 15. évfordulóján. A párhuzam nem véletlen, ugyanis a kiállítás és a kapcsolódó előadások azokról az eseményekről szólnak, amelyeket Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnök beszéde generált, a végkifejlete pedig a 2006. október 23-ai véres fővárosi események lettek.

A veszprémi kiállításon – amelyet egy kamionban lehetett megtekinteni – Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője tartott előadást, mint fogalmazott egy olyan szervezet vezetőjeként, amelyet normális demokratikus államban nem is kellett volna létrehozni. 2004-ben mégis megalapították ezt a szervezetet, hiszen elmondása szerint már akkor is érzékelhető volt, hogy az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció ott lehetetleníti el az ellenzéki tüntetéseket, ahol csak tudja. Ez teljesedett ki a 2006-os eseményekben, mondta Gaudi-Nagy.

A kiállítás témáját adó eseményekről pedig egy érintett számolt be a veszprémi közönség előtt. Fábián Gábor annak idején a Fidesz-KDNP október 23-ai megemlékezésére érkezett a fővárosba, de az ünnepség után elfajult események során mellette lőtték ki gumilövedékkel egyik barátja szemét, neki pedig eltörték az ujját a civilek ellen központilag vezényelt rendőrök. Ahogy fogalmazott, sokan beszélnek és leírják az akkori eseményeket, de azt a rettegést és brutalitást csak azok ismerik igazán, akik elszenvedői voltak, ezt pedig ő maga sem fogja soha elfelejteni.

Gaudi-Nagy Tamás rövid politikatörténeti visszatekintőjében több olyan dologra is felhívta a figyelmet, amelyek a mai napig tematizálják a magyar politikát, gyökereik pedig 2006 októberéig, valamint az azt megelőző öszödi beszédig nyúlnak vissza. Kezdve azzal, hogy az ellenzéki oldalon szeretik igazságbeszédként definiálni Gyurcsány kikerült hangfelvételét, holott az ex-kormányfő azt saját frakciója zárt ülésén mondta el, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt. Az ügyvédként tevékenykedő Gaudi-Nagy ennél is továbbment, szerinte az öszödi beszéd tartalma kimeríti a BTK-ban is szereplő választási csalás fogalmát, hiszen elmondása szerint Gyurcsányék annak idején a gazdasági adatok meghamisításával tudtak választást nyerni, ráadásul nem csak a magyar emberek előtt titkolták el az ország helyzetét, amibe vezették, hanem az EU és más nemzetközi szervezetek előtt is.

A kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintetteA kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintette

A Nemzeti Jogvédő Iroda vezetője további adatokkal is alátámasztotta álláspontját és rávilágított ferdítésekre a 2006-os eseményekkel kapcsolatban. Ezen a ponton Dobrev Klárát, a Gyurcsány-párt mostani miniszterelnök-jelöltjét idézte, aki szerint 2006-ban több rendőr sérült meg, mint civil. A valós számok viszont azt mutatják, hogy bizonyítottan 47 rendőr szenvedett súlyosabb sérüléseket, ők is főleg azért, mert a vezetőik nem gondoskodtak megfelelő védőruházatról, a könnygáz pedig a rossz gázmaszk alá beszorulva súlyos légzőszervi károsodást okozott nekik.

Ezzel szemben a civilek közül több ezren sérültek meg, sokan súlyosan, de a legnagyobb tragédia azokat érte, akik például a szemük világát vesztették el a szabálytalanul, fejmagasságban kilőtt gumilövedékek által.

Gaudi-Nagy Tamás a sérülések mellett a 2006-os események utózöngéjéről is beszélt, mint mondta, több száz pert indítottak a sértettek, ezekből összesen 61 jutott el vádemelésig, amelyek közül 17 esetben ítélték el a rendőröket, akik közül csupán ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést, de ők sem az akkori rendőri, vagy állami vezetés tagjaiból kerültek ki, akik a parancsokat kiadták aznap este.

Az előadók röviden kitértek a mai aktuálpolitikai helyzetre is az ellenzék szempontjából. Gaudi-Nagy azt mondta, meg kell nézni, hogy akik ma demokráciáért kiáltanak, alig 15 évvel ezelőtt mit műveltek ebben az országban. Ráadásul több olyan nyilatkozat is elhangzott a mostani ellenzéki vezetőktől, amelyek tagadják a 2006-os események valódi eseményeit, viszont azt sugallják, hogy hatalomra jutásuk után hasonló rendszert vezetnének vissza az országba.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítás folytatja útját, szerdán Keszthelyen, csütörtökön Nagykanizsán, pénteken pedig Zalaegerszegen lesz megtekinthető.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.