2021. december 9.
//
Natália névnap

'Nem lehet elfelejteni a 2006-os rettegést és brutalitást'

Kedd délután Veszprémbe látogatott a „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítás, ami a 2006-os fővárosi Gyurcsány-terror eseményeit mutatta be. A Hotel parkolóban az érdeklődők olyan személy részletes beszámolóját is megismerhették, akinek 15 évvel ezelőtt a rendőrattak idején törték el a csontját.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítást a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat hívta életre a kiszivárogtatott öszödi beszéd 15. évfordulóján. A párhuzam nem véletlen, ugyanis a kiállítás és a kapcsolódó előadások azokról az eseményekről szólnak, amelyeket Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnök beszéde generált, a végkifejlete pedig a 2006. október 23-ai véres fővárosi események lettek.

A veszprémi kiállításon – amelyet egy kamionban lehetett megtekinteni – Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője tartott előadást, mint fogalmazott egy olyan szervezet vezetőjeként, amelyet normális demokratikus államban nem is kellett volna létrehozni. 2004-ben mégis megalapították ezt a szervezetet, hiszen elmondása szerint már akkor is érzékelhető volt, hogy az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció ott lehetetleníti el az ellenzéki tüntetéseket, ahol csak tudja. Ez teljesedett ki a 2006-os eseményekben, mondta Gaudi-Nagy.

A kiállítás témáját adó eseményekről pedig egy érintett számolt be a veszprémi közönség előtt. Fábián Gábor annak idején a Fidesz-KDNP október 23-ai megemlékezésére érkezett a fővárosba, de az ünnepség után elfajult események során mellette lőtték ki gumilövedékkel egyik barátja szemét, neki pedig eltörték az ujját a civilek ellen központilag vezényelt rendőrök. Ahogy fogalmazott, sokan beszélnek és leírják az akkori eseményeket, de azt a rettegést és brutalitást csak azok ismerik igazán, akik elszenvedői voltak, ezt pedig ő maga sem fogja soha elfelejteni.

Gaudi-Nagy Tamás rövid politikatörténeti visszatekintőjében több olyan dologra is felhívta a figyelmet, amelyek a mai napig tematizálják a magyar politikát, gyökereik pedig 2006 októberéig, valamint az azt megelőző öszödi beszédig nyúlnak vissza. Kezdve azzal, hogy az ellenzéki oldalon szeretik igazságbeszédként definiálni Gyurcsány kikerült hangfelvételét, holott az ex-kormányfő azt saját frakciója zárt ülésén mondta el, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt. Az ügyvédként tevékenykedő Gaudi-Nagy ennél is továbbment, szerinte az öszödi beszéd tartalma kimeríti a BTK-ban is szereplő választási csalás fogalmát, hiszen elmondása szerint Gyurcsányék annak idején a gazdasági adatok meghamisításával tudtak választást nyerni, ráadásul nem csak a magyar emberek előtt titkolták el az ország helyzetét, amibe vezették, hanem az EU és más nemzetközi szervezetek előtt is.

A kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintetteA kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintette

A Nemzeti Jogvédő Iroda vezetője további adatokkal is alátámasztotta álláspontját és rávilágított ferdítésekre a 2006-os eseményekkel kapcsolatban. Ezen a ponton Dobrev Klárát, a Gyurcsány-párt mostani miniszterelnök-jelöltjét idézte, aki szerint 2006-ban több rendőr sérült meg, mint civil. A valós számok viszont azt mutatják, hogy bizonyítottan 47 rendőr szenvedett súlyosabb sérüléseket, ők is főleg azért, mert a vezetőik nem gondoskodtak megfelelő védőruházatról, a könnygáz pedig a rossz gázmaszk alá beszorulva súlyos légzőszervi károsodást okozott nekik.

Ezzel szemben a civilek közül több ezren sérültek meg, sokan súlyosan, de a legnagyobb tragédia azokat érte, akik például a szemük világát vesztették el a szabálytalanul, fejmagasságban kilőtt gumilövedékek által.

Gaudi-Nagy Tamás a sérülések mellett a 2006-os események utózöngéjéről is beszélt, mint mondta, több száz pert indítottak a sértettek, ezekből összesen 61 jutott el vádemelésig, amelyek közül 17 esetben ítélték el a rendőröket, akik közül csupán ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést, de ők sem az akkori rendőri, vagy állami vezetés tagjaiból kerültek ki, akik a parancsokat kiadták aznap este.

Az előadók röviden kitértek a mai aktuálpolitikai helyzetre is az ellenzék szempontjából. Gaudi-Nagy azt mondta, meg kell nézni, hogy akik ma demokráciáért kiáltanak, alig 15 évvel ezelőtt mit műveltek ebben az országban. Ráadásul több olyan nyilatkozat is elhangzott a mostani ellenzéki vezetőktől, amelyek tagadják a 2006-os események valódi eseményeit, viszont azt sugallják, hogy hatalomra jutásuk után hasonló rendszert vezetnének vissza az országba.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítás folytatja útját, szerdán Keszthelyen, csütörtökön Nagykanizsán, pénteken pedig Zalaegerszegen lesz megtekinthető.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprém város és több intézmény is csatlakozott az Állatvédelmi Kódexhez, a megállapodást szerda délelőtt írták alá az állatkertben.
A hóimádóknak kedvezhet az idei tél
A hóimádóknak kedvezhet az idei tél
Minden év végéhez közeledve megjelennek a világvége telet jósló cikkek a világhálón. Ezek többsége inkább kattintásvadász címmel ellátott mérsékelt igazságokat tartalmazó írások. Jó, de akkor milyen telünk lesz? Erre a kérdésre igyekezett válaszolni felkérésünkre Cseh Zoltán, a VMeteo.hu szerkesztője.