Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém is bemutatkozott a vadászati világkiállításon

2021. október 8. 14:38 // Forrás: VEB2023
Kerekasztal-beszélgetést rendeztek és együttműködési megállapodást írtak alá az Európa Kulturális Fővárosa program szervezői csütörtökön Budapesten, a vadászati világkiállításon.

A páratlan természeti szépségű régió nagy hagyományokkal rendelkezik a gasztronómia, a minőségi, aktív turizmus és a kultúra számos területén. Ezt a sokszínű kavalkádot, a természetre reflektáló kisvárosi miliőt kívánja bemutatni a vadászati kiállításon kihelyezett stand, mely bepillantást enged ennek az egyedi kistérségnek a mindennapjaiba. A 16 méter hosszú és 3 méter magas LED fal a térség természeti szépségeit mutatja meg, de ha a látogató közelebb lép, akkor az úgynevezett immerzív technológia segítségével betekintést kaphat a kulturális év programjaiba, eseményeibe. A hatalmas fáról lógó 3 függőszékben megpihenő látogatók a virtuális valóság (VR) technológiáját alkalmazva tekinthetnek be a régió természeti értékeibe, a tervezett sport és szabadidőprogramokba és megismerkedhetnek Veszprémmel is. 

A látványos kiállítási standon tartott rendezvényen a vendégeket házigazdaként dr. Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos köszöntötte. Kiemelte, hogy Veszprém és környéke kiváló helyszín lesz a programsorozat megrendezésére. Hozzátette, érdemes azon gondolkodni, hogy a természetjárás és a természeti adottságokat bemutató programok hogyan tehetőek a programsorozat részévé.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

A szakmai rendezvényt dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos azt ismertetve nyitotta meg, hogy a kulturális év miképp kapcsolódik a Bakony-Balaton régió természeti értékeihez. „A Veszprém-Balaton 2023 EKF program ökológiai-kulturális koncepciójának célja, hogy meghatározza a térségre vonatkozó kihívásokat, és megalapozza a hozzá kapcsolódó kulturális programsorozat kidolgozását” – tette hozzá.

Porga Gyula veszprémi polgármester arról beszélt, hogy a város különösen szerencsés helyen fekszik: akár a Balaton, akár a Bakony egy negyedóra alatt elérhető. „Az ökológiai turizmus szempontjából különösen fontos, hogy Veszprém szinte félúton van a kulturális régió két meghatározó természeti kincse között. A Veszprém-Balaton 2023 EKF programra látogatók számára Veszprém ideális „bázis” lesz természeti értékek megismeréséhez is”.

A szakmai nap legfontosabb eleme az a kerekasztal-beszélgetés volt, amelyben a résztvevők bemutatták és megvitatták, hogy az EKF rendezvénysorozatában milyen szerepet játszanak a térség ökológiai kihívásai; milyen kulturális-művészeti projekteken keresztül kívánják a figyelmet a térség természeti értékei felé fordítani, valamint elemezték a Balaton felvidék vadászati hagyományait és annak jövőbeni kihívásait. 
A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program rendezvénye Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosának előadásával zárult, aki a trash-artról, a hulladékok művészeti felhasználásról tartott előadást és beszélt a fenntarthatósággal foglalkozó művészeti alkotások és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsolódási pontjairól.

A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és különböző művészeti alkotásokkal bemutató, erős edukatív lábbal bíró programja. Ennek megvalósítását segíti az a Stratégiai Partnerségi Megállapodás, amelyet október 7-én írt alá Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. 

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.