Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között

2021. október 15. 12:18
Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet.

Portálunk egyik partnervállalkozása kereste meg szerkesztőségünket egy közelmúltban történt, a gazdasági világban szürreálisnak mondható esettel, ahol, mint kiderült, súlyos százezres nagyságrendben forogtak kockán pénzek és csak a könyvelők szemfülességén múlott, hogy egy sohasem igényelt szolgáltatásra nem fizettek ki több, mint félmillió forintot.

Az említett partnerünk postai úton kapott egy levelet egy bizonyos Szakmai Cégadatkezelő Kft-től. A levél egy díjbekérőt tartalmazott partnercégünk adataival kitöltve, mint megrendelő fél, összesen 488.600 Ft + ÁFA összegről. (Ez 27%-os ÁFA-val összesen 620.522 Ft-ot jelentett.)

A tétel megnevezésénél ennyi szerepelt: Hirdetési szolgáltatás szerződés szerint.

A díjbekérőt kiállító Szakmai Cégadatkezelő Kft. nem bízta a véletlenre, egy egyoldalas és általuk aláírt szolgáltatási szerződést is csatoltak a levélben, ebben szabályos módon szerepeltek az állítólagos megrendelő és a szolgáltató cég adatai, valamint egy egysoros megnevezés, miszerint a 488.600 Ft + ÁFA annak a díja, hogy partnercégünk nevesítve lehet a www.szakmaicegadatkezelo.hu portálon.

Utánanéztünk a nevesített honlapnak, amely valóban létezik és egyfajta online kisokos funkciót tölt be, azaz tevékenységek szerint lehet böngészni rajta a különböző vállalkozások között.

A portált üzemeltető Szakmai Cégadatkezelő Kft. pedig egy 2021-ben létrehozott vállalkozás, székhelye egy Budapest XIV. kerületi társasházba van bejegyezve, fő tevékenységének pedig reklámügynöki tevékenységeket jelöltek meg.

Tehát a vállalkozás valóban létezik, saját adószámmal és bankszámlaszámmal rendelkezik, valamint nyilvános az ügyvezető személye is. Ez ebben a formában semmilyen csalásra nem utal, viszont a díjbekérő és a szerződés kéretlen elküldése már felvet bizonyos jogi kérdéseket. Főleg úgy, hogy korábban partnercégünk és a Szakmai Cégadatkezelő Kft. között semmilyen kapcsolat nem állt fenn: nem voltak korábbi megrendelések, pénzügyi tranzakciók, de még csak egy e-mailváltás sem történt a két gazdasági társaság között.

Az eset kapcsán kikértük dr. Herczeg Attila, ügyvéd jogi véleményét is, aki mindenekelőtt a „szerződés” törvényi definíciójának tisztázásával kezdte:

A szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.

A fentiekből is látható, hogy

a szerződés létrejöttéhez mindegyik fél kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata szükséges, nem elég, hogy az egyik fél szerződést kíván kötni.

A felek között egy szerződés három módon jöhet létre: szóban, írásban vagy ráutaló magatartással.

Mint a mostani példa is mutatja, ebben az esetben az egyik fél részéről semmilyen nyilatkozat, de még ráutaló magatartás sem történt a szolgáltatás igénybevételére, mégis kapott egy díjbekérőt.

Dr. Herczeg Attila hozzátette, amennyiben az egyik fél a másik félnek küld egy díjbekérőt, anélkül, hogy a felek egymással korábban megegyeztek volna, az nem jelent semmilyen kötelezettséget a másik fél részére.

Így tehát semmilyen jogi következménnyel nem jár, ha nem fizeti ki a cég a díjbekérőben szereplő összeget.

Ugyanakkor, ha feltételezzük, hogy egy cég könyvelése nem olyan alapos, hogy utánanézzen minden egyes bejövő számla és díjbekérő eredetének, könnyen kifizethetnek egy olyan szolgáltatást is, amelyre korábban semmilyen igénye és szüksége nem volt a vállalkozásnak.

Az ügyvéd véleménye szerint megállapítható, hogy

a cég egyértelműen szándékosan rosszhiszemű magatartást folytat, amely akár felvetheti a büntető jogi kategóriát is.

Tehát ma már jogilag szabályosan működő és látszólag a könyvelési szabályoknak megfelelő vállalkozások is trükközhetnek olyan formában, hogy kihasználva egy-egy adminisztratív figyelmetlenséget, pénzt tudjanak szerezni egy olyan szolgáltatás biztosításával, amelyre a gyanútlan vállalkozásoknak sohasem volt szüksége és nem is igényelték azt.

vehir.hu
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.