2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert is számos programmal készült a világnap alkalmából, ahol a szórakoztató programok mellett a felelős állattartás fontosságára is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Október 4-én a világnap alkalmából különleges ajándékkal kedveskedett a Veszprémi Állatkert minden érdeklődőnek, ugyanis ezen a napon kiemelt kedvezménnyel volt látogatható az állatkert. Az érdeklődőknek ráadásul az időjárás is kedvezett, így a napsütéses időben több mint 5200 fő élt a lehetőséggel és tekintette meg az elmúlt évek nagyszabású fejlesztéseit, ismerkedett meg közelebbről az állatkert lakóival, mindösszesen 500 Ft-os belépő megváltásával.

Az állatok világnapja az állatkertek életében is kiemelt eseménynek számít, hiszen egy mai modern állatkert a természet- és környezetvédelem, a fajmegőrzés, az oktatás és környezeti nevelés mellett kiemelt figyelmet fordít az állatvédelemre is, ahogy az Veszprémben is történt.

Az esemény megünneplése immáron 10 éves múltra tekint vissza, idén pedig a hagyományokhoz hűen ismét egy vetélkedőre invitálták a veszprémi általános iskolás diákokat, akik október 8-án, pénteken egy kellemes délutáni vetélkedőn vehettek részt az állatkertben, melynek keretében játékos formában tanulhattak az őket körülvevő környezet sokszínű élővilágáról.

Az állatkerttől megtudtuk, idén rekordszámú volt az érdeklődés: 10 általános iskolából, 28 csapattal mintegy 140 diák érkezett az állatkertbe, hogy összemérjék tudásukat és a játékos feladatokon keresztül új ismereteket szerezzenek az állatokról, a természetről és a természetvédelemről.

A gyerekek összesen 4 korcsoportban öt-öt fős csapatokban indultak útnak az állatkertben, hogy állomásról állomásra teljesítsék a rájuk váró érdekes feladatokat. A fiatalok összemérhették tudásukat többek között a felelős állattartásban, képfelismerésben, igaz-hamis feladatokban, melyekhez a legfontosabb információkat az állatkertben kihelyezett állatismertető táblákról szerezhették meg.

A rendezvény célja többek közt az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok védelme rendkívül fontos feladatunk, hiszen ezáltal tudjuk megőrizni a természet sokszínűségét és élővilágát.

Október 10-én ráadásul újabb jubileumot ünnepeltek az intézményben, hiszen 1881-ben ezen a napon született az állatkert névadója, Kittenberger Kálmán, híres magyar Afrika-kutató, zoológus, író. Idén születésének 140. évfordulójára emlékeztek.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

100 éve született Kasza László, a veszprémi állatkert megálmodója és későbbi igazgatója
100 éve született Kasza László, a veszprémi állatkert megálmodója és későbbi igazgatója
Sírját csütörtök délelőtt koszorúzták meg a Vámosi úti temetőben.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben
Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben
Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.
Jött is, ment is egy orrszarvú a Veszprémi Állatkertbe
Jött is, ment is egy orrszarvú a Veszprémi Állatkertbe
Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében. A 12 éves Jala nevű nőstény kedden érkezett meg Veszprémbe.
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
Az őshonos madárfajok megvédése érdekében a Veszprémi Állatkert több odút is kihelyezett a területén. Ezekbe kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek, vagy nagyobb madarak is tudnak fészkelni.