2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert is számos programmal készült a világnap alkalmából, ahol a szórakoztató programok mellett a felelős állattartás fontosságára is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Október 4-én a világnap alkalmából különleges ajándékkal kedveskedett a Veszprémi Állatkert minden érdeklődőnek, ugyanis ezen a napon kiemelt kedvezménnyel volt látogatható az állatkert. Az érdeklődőknek ráadásul az időjárás is kedvezett, így a napsütéses időben több mint 5200 fő élt a lehetőséggel és tekintette meg az elmúlt évek nagyszabású fejlesztéseit, ismerkedett meg közelebbről az állatkert lakóival, mindösszesen 500 Ft-os belépő megváltásával.

Az állatok világnapja az állatkertek életében is kiemelt eseménynek számít, hiszen egy mai modern állatkert a természet- és környezetvédelem, a fajmegőrzés, az oktatás és környezeti nevelés mellett kiemelt figyelmet fordít az állatvédelemre is, ahogy az Veszprémben is történt.

Az esemény megünneplése immáron 10 éves múltra tekint vissza, idén pedig a hagyományokhoz hűen ismét egy vetélkedőre invitálták a veszprémi általános iskolás diákokat, akik október 8-án, pénteken egy kellemes délutáni vetélkedőn vehettek részt az állatkertben, melynek keretében játékos formában tanulhattak az őket körülvevő környezet sokszínű élővilágáról.

Az állatkerttől megtudtuk, idén rekordszámú volt az érdeklődés: 10 általános iskolából, 28 csapattal mintegy 140 diák érkezett az állatkertbe, hogy összemérjék tudásukat és a játékos feladatokon keresztül új ismereteket szerezzenek az állatokról, a természetről és a természetvédelemről.

A gyerekek összesen 4 korcsoportban öt-öt fős csapatokban indultak útnak az állatkertben, hogy állomásról állomásra teljesítsék a rájuk váró érdekes feladatokat. A fiatalok összemérhették tudásukat többek között a felelős állattartásban, képfelismerésben, igaz-hamis feladatokban, melyekhez a legfontosabb információkat az állatkertben kihelyezett állatismertető táblákról szerezhették meg.

A rendezvény célja többek közt az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok védelme rendkívül fontos feladatunk, hiszen ezáltal tudjuk megőrizni a természet sokszínűségét és élővilágát.

Október 10-én ráadásul újabb jubileumot ünnepeltek az intézményben, hiszen 1881-ben ezen a napon született az állatkert névadója, Kittenberger Kálmán, híres magyar Afrika-kutató, zoológus, író. Idén születésének 140. évfordulójára emlékeztek.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
Kedvezményes áron, egységesen 500 forintért látogatható a Veszprémi Állatkert december 24. és január 2. között.