2022. január 25.
//
Pál névnap

Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program

Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.

Freund Tamás tudományos pályafutása alatt számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült már, de azt kevesebben tudják róla, hogy szakterületének számító biológiával először Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban találkozott. Itt is kiváló tanárai játszottak szerepet abban, hogy komolyabban is e tudományág, azon belül is az agykutatás felé forduljon és mélyedjen el benne.

Ezzel a visszatekintővel kezdte beszédét Freund Tamás pénteken a Lovassy Gimnáziumban tartott előadássorozat kezdetén, amely egyben a Középiskolai MTA Alumni Program nyitóünnepsége is volt.

Freund TamásFreund Tamás

A program, amit személyesen Freund Tamás álmodott meg azzal a céllal jött létre, hogy felkarolja és segítse a fiatal tehetségeket, akik késztetést éreznek magukban arra, hogy elmélyüljenek valamely tudományágban és kutatói pályára lépjenek. Mindemellett a programon keresztül megismertessék, hogy milyen izgalmakat rejt az, ha valaki új dolgok iránt kutat, folyamatosan tanul és fejleszti magát.

További fontos eleme a programnak, hogy a diákoknak minden esetben van lehetősége kérdéseket feltenni, így személyesen is tudják orientálni őket a már végzett kutatók.

Freund Tamás kitért arra is, felmérések bizonyítják, hogy a magyar közintézmények közül a tudományos akadémia az, amelyet az emberek a leghitelesebb intézetnek tartanak, éppen ezért komoly felelősségük is van abban, hogy ezt a bizalmat megbecsülve képviseljék a tudományos álláspontokat az áltudományokkal szemben, amelyek véleménye szerint a közelmúltban túlzottan is elburjánzottak a közéletben.

A középiskolai alumni program keretében éppen ezért Magyarországon és az országhatáron túl, egész Kárpát-medencében szerveznek olyan iskolai előadásokat, ahol az anyaintézmények egykori diákjai látogatnak vissza iskoláikba, hogy ott a fiatalok előtt bemutassák a saját tudományterületük legizgalmasabb részleteit és saját kutatási eredményeiket egyfajta jó példát mutatva a jövő kutatóinak.

Veszprémben a Lovassy Gimnáziumban Dr. Csuka Dorottya, Dr. Miklós István, Dr. Domokos Mariann és Dr. Hartmann Bálint tartottak előadásokat, mindegyikük egykoron a Lovassyban érettségizett és ezután léptek kutatói pályára.

 

Freund Tamással az Ecoport magazin 2020/IV. számában hosszabb interjút is olvashatnak.

vehir.hu

További cikkek

A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Teljes átalakuláson esett át a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola az EFOP 4.1.2 pályázat keretében. A megvalósult beruházásról Galambos Szilvia intézményvezetőt kérdeztük.
Rácz Zsófia: a kormány támogatja a külföldi elitegyetemeken való tanulást
Rácz Zsófia: a kormány támogatja a külföldi elitegyetemeken való tanulást
A fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Lovassy gimnáziumban beszélt a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíj-projektről.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.