2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Zászlót avattak a Közgázban

Az összetartozás jegyében, 125 éves jubileuma alkalmából tartottak zászlóavató ünnepséget a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumban.

2020-ban ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát a veszprémi Közgáz. Az iskola vezetése az eredeti tervek alapján többek között jubileumi emlékérem kiadással, zászlóavatással- és szenteléssel emlékezett volna meg a jeles évfordulóról, a koronavírus-járvány alatt a közös ünneplésről azonban le kellett mondani. A zászlóavatót így egy év csúszással, október 20-án tartották meg az iskola udvarán.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint az intézmény méltán lehet büszke az eltelt 125 évre, amely alatt az iskola Veszprém identitásának részévé vált, valamint névadójára is. „Bethlen István olyan vészterhes időben vette át Magyarország irányítását, amely a történetelembe fekete betűkkel íródott be, hiszen Trianon után Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságának több mint a felét. Bethlen kormányzásának tíz éve alatt mégis stabilizálni tudta a magyar gazdaságot és újra fellendítette az országot.” Az iskola ugyanakkor nemcsak névadójára lehet büszke, hanem arra, ahogy tevékenységével maga is formálja Veszprém erős közösségét, a várost és térségét.

– A Közgáz mindig is élen járt a hagyományok őrzésében és tiszteletében. Ennek példája a mai nap is. Hiszen a zászlók mindig nagy jelentőséggel bírtak: harcosok ezrei, százezrei vonultak a lobogók alatt közös céljuk elérése felé. A zászló több mint egy eszköz, egy tárgy: a zászló jelkép, szimbóluma az egyetértésnek, összetartozásnak, és biztos záloga a fejlődésnek. Bízom benne, hogy a zászló alatt a jövőben is több ezer közgázos diák halad a közös cél irányába, hogy megtapasztalja a tudás örömét és megtalálja önmagát” – osztotta meg gondolatait Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A zászló az emberek számára évezredek óta egy csoport ikonjaként funkcionál, jelöli annak történelmi szokásait, erkölcsét, hitét. Egy zászlóban közel egy négyzetméternyi felületen végső soron egy emberi közösség egész életét sűrítik össze. A Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum arany iskolacímerrel és Bethlen István nevével díszített tengerkék zászlója is egy életet jelképez: az iskola életét, a 125 éves múltat, a hivatását és a küldetését. Aki alatta állt és áll, nincs egyedül: tudja, hogy olyan közösség részese, amelyre mindig és mindenütt lehet számítani – fogalmazott ifj. Szathmáry Árpád iskolaigazgató.

Hozzátette, a zászlóavatás a jubileumról való megemlékezésen túl a Bethlen István előtti tisztelgésről is szól – aki egyébként éppen száz éve lett miniszterelnök. Az intézményvezető szerint ha IV. Bélát második honalapítónak nevezzük, Bethlent méltán nevezhetjük harmadiknak, hiszen egy totális háború után, egy kirabolt országból teremtett újra élhető országot, és kemény munkával kiharcolta, hogy Magyarország a nemzetközi közösség méltó tagjává váljon. „Ma a mi küldetésünk és hivatásunk az, hogy ezt a harcot folytathassuk” – vélekedett az igazgató.

A zászlóavató ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

A közösségeket ünnepelték a hétvégén
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Második alkalommal rendezték meg Lókúton a RossbRUNn ultrafutóversenyt a hosszútávfutás szerelmeseinek.
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.