2022. január 24.
//
Timót névnap

Zászlót avattak a Közgázban

Az összetartozás jegyében, 125 éves jubileuma alkalmából tartottak zászlóavató ünnepséget a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumban.

2020-ban ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát a veszprémi Közgáz. Az iskola vezetése az eredeti tervek alapján többek között jubileumi emlékérem kiadással, zászlóavatással- és szenteléssel emlékezett volna meg a jeles évfordulóról, a koronavírus-járvány alatt a közös ünneplésről azonban le kellett mondani. A zászlóavatót így egy év csúszással, október 20-án tartották meg az iskola udvarán.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint az intézmény méltán lehet büszke az eltelt 125 évre, amely alatt az iskola Veszprém identitásának részévé vált, valamint névadójára is. „Bethlen István olyan vészterhes időben vette át Magyarország irányítását, amely a történetelembe fekete betűkkel íródott be, hiszen Trianon után Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságának több mint a felét. Bethlen kormányzásának tíz éve alatt mégis stabilizálni tudta a magyar gazdaságot és újra fellendítette az országot.” Az iskola ugyanakkor nemcsak névadójára lehet büszke, hanem arra, ahogy tevékenységével maga is formálja Veszprém erős közösségét, a várost és térségét.

– A Közgáz mindig is élen járt a hagyományok őrzésében és tiszteletében. Ennek példája a mai nap is. Hiszen a zászlók mindig nagy jelentőséggel bírtak: harcosok ezrei, százezrei vonultak a lobogók alatt közös céljuk elérése felé. A zászló több mint egy eszköz, egy tárgy: a zászló jelkép, szimbóluma az egyetértésnek, összetartozásnak, és biztos záloga a fejlődésnek. Bízom benne, hogy a zászló alatt a jövőben is több ezer közgázos diák halad a közös cél irányába, hogy megtapasztalja a tudás örömét és megtalálja önmagát” – osztotta meg gondolatait Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A zászló az emberek számára évezredek óta egy csoport ikonjaként funkcionál, jelöli annak történelmi szokásait, erkölcsét, hitét. Egy zászlóban közel egy négyzetméternyi felületen végső soron egy emberi közösség egész életét sűrítik össze. A Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum arany iskolacímerrel és Bethlen István nevével díszített tengerkék zászlója is egy életet jelképez: az iskola életét, a 125 éves múltat, a hivatását és a küldetését. Aki alatta állt és áll, nincs egyedül: tudja, hogy olyan közösség részese, amelyre mindig és mindenütt lehet számítani – fogalmazott ifj. Szathmáry Árpád iskolaigazgató.

Hozzátette, a zászlóavatás a jubileumról való megemlékezésen túl a Bethlen István előtti tisztelgésről is szól – aki egyébként éppen száz éve lett miniszterelnök. Az intézményvezető szerint ha IV. Bélát második honalapítónak nevezzük, Bethlent méltán nevezhetjük harmadiknak, hiszen egy totális háború után, egy kirabolt országból teremtett újra élhető országot, és kemény munkával kiharcolta, hogy Magyarország a nemzetközi közösség méltó tagjává váljon. „Ma a mi küldetésünk és hivatásunk az, hogy ezt a harcot folytathassuk” – vélekedett az igazgató.

A zászlóavató ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.