2022. január 17.
//
Antal névnap

Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!

2021. október 21. 10:10
Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.

Ha valaki közösségimédia-használó, egyre gyakrabban találkozhat olyan magán, vagy külön erre a célra létrehozott profilokkal, ahonnan cukrászati termékeket, tortákat, süteményeket, dizájnédességeket vásárolhat. Ez sokszor jóval túlmutat a család számára készített édességek előállításánál, látható, hogy azok célja üzletszerű tevékenység. 

Most ennek a tevékenységnek a nyomába eredtek a NAV munkatársai. A revizorok összesen 800 000 forint mulasztási bírságot szabtak ki. 

Az ellenőrök a tortákat telefonon rendelték meg, de egyszer sms-ben is meg kellett erősíteni a rendelést.

Az ellenőrzés számos hibát talált: a vizsgált személyek közül néhánynak volt csak adószáma, de akadtak olyanok is, akik sem cukrászati termékek készítésére, sem pedig kereskedelmi tevékenységre sem volt engedélyük. Többségük kisebb méretű vállalkozásként működött, cukrászdai vagy éttermi vendéglátóhely és online pénztárgép nélkül. A vizsgált adózók több mint 80 százaléka nem állított ki semmilyen bizonylatot.  

Illusztráció: David Holifield on UnsplashIllusztráció: David Holifield on Unsplash

Akadt olyan vállalkozó, aki fizetéskor elkérte ugyan az adatokat, hogy később online számlát állítson ki, de mivel a vásárlás készpénzzel történt és ez azonnali bizonylatkiállítást követel, az adózó így is megszegte az előírásokat.

A vizsgálat négy katás vállalkozót is érintett, ők a számlaadás elmulasztása miatt a bírság mellett a kedvező adózás lehetőségétől is elestek. 

vehir.hu