2022. január 17.
//
Antal névnap

Vásznon az idő

2021. október 24. 21:58
140 éve ezen a napon egy olyan ember látta meg a napvilágot, akiből százévente (ha) egy születik. Pablo Picasso.

Amikor egy képet látok a falra akasztva, az első ami eszembe jut, az az állandóság. Tegyük fel, hogy egy festmény lóg a falon, és akármennyit változik a környezet és bármennyire is múlik az idő, a kép mindig ott van a falon. Lóg. Tegyük fel azt is, hogy mindent lát. Látja, kik élnek körülötte, nézi, hogyan élnek, látja a napi teendőket, a reggelit, a veszekedést, a kibékülést, az elindulást, de bármennyire is változik a környezet, a kép az állandó.

És ha megfordítjuk, és a képet nézzük, akkor ma, 2021-ben nem csupán egy festményt látunk, amikor a spanyol festő képeit nézzük, hanem Pablo Picasso korát, szerelmeit, vágyait, sőt, gondolkodását is. A képet nézve. Munkásságában viszont látjuk, hogyan élt a művész, mi volt számára a fontos, és egy kicsit azt is látjuk, milyen volt ő.

Ahogy ez a zsenik visszaemlékezéseinél előfordul, nem minden egyértelmű a családi legendáriumból, de egy olyan történet fűződik Picasso születéséhez, amely tulajdonképpen egészen összefér a festő személyiségével. Állítólag megszületése után nem sírt fel, oly annyira, hogy hamarosan az orvosok halva születettnek nyilvánították. Végül Picasso egyik rokona az újszülött fölé hajolt, és ráfújta a szivar füstjét. Ekkor született meg igazán Picasso

A születés körülményeiből adódik, hogy oxigénhiányos lett, ez pedig tanulmányi eredményeit is meghatározta. Folyamatos nehézségekkel küzdött, egy dolog azonban soha nem jelentett neki problémát, ez pedig a rajzolás. Tizenhároméves volt, amikor először kiállítása nyílt.

Témáit munkásságának első felében a szegénység ihlette, később a szerelem lett a fő inspiráló erő. Hét nőhöz hét szerelmi korszak fűződik, munkáiban az erotika a vezérszál. Egyik leghíresebb festménye az Avignoni kisasszonyok, mely alkotás még a mai napig megdöbbenti szemlélőit. A Barcelonában található Avignon utcai bordélyház öt meztelen prostituáltját megfestő Picasso fél éven át készült a kép megfestésére.

Utolsó kiállítása Avignonban volt. 1973-ban kilencvenkétévesen halt meg. Életének vége egy korszak végét is jelentette.

Szabó Eszter

További cikkek

Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.
Télen is az egészségért!
Télen is az egészségért!
Beköszöntött a tél, az időszak, amikor szívesebben maradunk bekuckózva a súlyos takaró alatt, felhúzott lábakkal a forró tea és valami könnyed film melegében. Lépjünk ki a melegből, hogy aztán újra megérkezhessünk. Menjünk be a szobába, és fogjuk meg annak a kezét, aki bent vár bennünket…