2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Hatvanéves jubileumát ünnepelte a Bakony Fotóklub

2021. november 5. 21:41
Kiállítással ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Bakony Fotóklub pénteken az Agórában. A szervezet részére Brányi Mária átadta a májusban nekik ítélt Gizella-díjat.

Az elmúlt öt év munkáiból összállított kiállítás pénteki megnyitóján Mátyus Károly, a klub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint visszaemlékezett, ő maga 2000 óta tagja a közösségnek, aminek tagjai azóta is számos pályázaton értek el sikereket, munkájukat több díjjal is elismerték. Az elnök köszönetet mondott az Agóra és az önkormányzat támogatásának is, akik mindig nyitott szívvel pártolták a szervezetet.

Brányi Mária alpolgármester  a kiállítást megnyitva rámutatott: az Agóra kiállítótermében valódi alkotásokkal találkozhatunk, amit fontos hangsúlyzoni, hiszen manapság mindannyunk zsebében ott a fényképezésre is alkalmas okostelefon, amivel napi szinten rengeteg fotót rögzítünk szinte gondolkodás nélkül, a kiállított képek mégis más minőséget képviselnek, nemcsak megmerevítenek egy pillanatot, hanem az alkotói gondolat is felsejlik bennük, gazdagabbak leszünk általuk.

Az alpolgármester átadta azt a Gizella-díjat is a klubelnöknek, amit a közösség a májusi Gizella-napokon vehetett volna át, ha a terveket nem húzta volna át a pandémia.

A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult 12 taggal és jelenleg az Agóra Veszprém Kulturális Központban működik. Legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. A fotóklub alapítója és koordinátora a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, a Pannónia Szalonnak és a Pannónia Diaszalonnak, amely szervezet a Dunántúl és a történelmi Magyarország területén alkotó fotósokat fogja össze. 1983 óta tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének.

A szervezet fotópályázatán a közösség minden évben megméretteti magát és évek óta mindig az első 10 legeredményesebb klub között szerepel. A tagok egy-egy mini-kiállítás keretében mutatkoznak be a közönségnek, évente pedig egy témát közösen dolgoznak fel. A kollektíva számtalan egyéni és kollekció díjat nyert hazai és nemzetközi pályázatokon. A tagok fontosnak tartják az utánpótlás nevelést ezért saját és vendég oktatókkal rendszeresen tartanak képzéseket, valamint ingyenes előadásokat a fotózás iránt érdeklődők számára. Programjaikkal a Veszprém-Balaton 2023 sikerességéhez is hozzá kívánnak járulni.

Kiváló Együttes-Veszprém Megye plakettje, Az év fotóművészeti alkotócsoportja, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat Pro Comitatu díjak büszke birtokosai. A 2011-es Nyári Fotóművészeti Egyetem rendezvényük Kiváló Rendezvény elismerésben részesült, elnyerték a magyarországi alkotóközösségnek adható legnagyobb elismerést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat is. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírének öregbítéséért végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül a Bakony Fotóklub részére Gizella-díjat adományozott. 

vehir.hu

További cikkek

Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Állatvédelmi adománygyűjtő napot és egyben utcabált rendeztek szombat délután a Szabadság téren.
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Két évvel ezelőtt volt a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, ennek apropójából tartottak konferenciát 2020-ban az egyetemen. Az elhangzott előadásokból végül könyv is született, ennek a bemutatóján jártunk.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.
Ha végtelen számú életet élhetnél, te melyiket választanád?
Ha végtelen számú életet élhetnél, te melyiket választanád?
Vajon hogyan alakulna az életünk, ha egy-egy helyzetben másként döntenénk? És tényleg boldogabbak lennénk egy másik életben, vagy előbb-utóbb ott is utolérnének bennünket a csalódások? Matt Haig Éjfél Könyvtár című regénye izgalmas filozófiai mese a megbánásokról és arról, végső soron miért csak egy életünk lehet.