Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Kisteherautóval akartak 24 migránst Ausztriába juttatni az embercsempészek

2021. november 16. 11:33 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség két török-holland kettős állampolgárságú férfival szemben, akik 2021. július végén 24 illegális határátlépőt akartak Magyarországról Ausztriába szállítani – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 39 éves vádlott és 57 éves társa két kisteherautóval 2021. július 27-én érkezett Magyarországra, majd másnap mindketten a szerb-magyar határ közelébe utaztak, ahol a fiatalabb elkövető a gépkocsijába felvette az illegális határátlépőket. A tizennégy török, két iráni és nyolc afgán állampolgárságú migráns Szerbia felől, embercsempészek segítségével, engedély nélkül és a szükséges okmányok hiányában jutott Magyarország területére, azzal a céllal, hogy az országhatár jogellenes átlépésével Ausztriába szállítsák őket tovább.

A furgon áruszállításra rendelt, kapaszkodók és világítás nélküli rakterében a 24 fő csak rendkívül zsúfoltan, kényelmetlen testhelyzetben, a biztonságos utazásra alkalmatlan módon fért el, az őket szállító férfi pedig a nyári melegben mintegy nyolc órán át tartó út során az egészségi állapotukat egyetlen alkalommal sem ellenőrizte. 

Haladásuk közben a másik férfi az esetleges rendőri intézkedések megelőzése, elkerülés érdekében úgynevezett előfutóként segítette a migránsok akadálytalan szállítását, azzal, hogy a vádlott-társával mindvégig telefonos kapcsolatot tartott. 

Ezzel együtt a rendőrök 2021. július 29-én este Devecser, illetve Somlóvásárhely közelében mindkettőjük gépkocsiját megállították a 8-as számú főúton, melyet követően őrizetbe vételükre, majd letartóztatásukra került sor, míg a migránsokat idegenrendészeti intézkedés alá vonták.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, továbbá kiutasításukra tett indítványt azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a bíróság mindkettőjüket öt év börtönbüntetésre ítélje, Magyarországról történő kiutasításuk tartamát pedig tíz évben állapítsa meg.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.