Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C

Óvodapedagógus és tanító alapképzési szak indul a Pannon Egyetemen

2021. november 24. 11:00
2022 szeptemberétől már óvodapedagógus, valamint tanító alapképzési szak is indul a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán. A részletekről a kar dékánját, Navracsics Juditot kérdeztük.

A Pannon Egyetemen eddig középiskolai, valamint általános iskolai tanárokat képeztek. Most teljes lesz a kínálat, mivel az általános iskola alsó tagozatos tanítóinak, valamint az óvódapedagógusoknak a képzését is biztosítják azzal, hogy 2022-ben elindulnak a hároméves alapszakok. Arról, hogy miként született meg az igény mindezekre, Navracsics Judit a következőket mondta:

„Veszprém és régiója óriási óvodapedagógus- és tanítóhiányban szenved. Az utánpótlás biztosítása érdekében döntöttünk a képzések beindítása mellett.

Szándékunkkal – a Pannon Egyetem stratégiai céljai mentén – környékünket igyekszünk segíteni, hiszen a szakemberek hiányát számos polgármester, sőt az érsekség is jelezte.

Ugyanakkor Veszprém az a város, ami a Balaton északi partjáról is könnyen megközelíthető, egyeteme is van, ahol több mint 30 éve folyik pedagógusképzés. A szakemberek képzésével bízunk abban, hogy a képzés és egyben a gyakorlat helyszínén maradnak a fiatalok; Veszprémben és térségében megszűnhet a tanító, valamint az óvodapedagógus hiány.

Archív fotóArchív fotó

A hírt – miszerint a minisztérium engedélyezte a szakok elindítását – Ovádi Péter országgyűlési képviselő és dr. Udvardy György érsek úr is pozitívan fogadta, és egyúttal támogatásukat fejezték ki, hiszen a térség régi problémája oldódhat most meg nemcsak az állami, hanem az egyházi fenntartású köznevelési intézményekben is.

Mindkét képzésről elmondható, hogy erősen gyakorlat orientált, az óvodapedagógus hallgatók már az első évben megkezdhetik a munkát a kisgyermekekkel. A karon fejlesztésekbe is kezdtünk, hiszen a képzésekben az általunk eddig kínált humán- és társadalomtudományok mellett nagy hangsúlyt kap a vizuális és a zenei nevelés, a természetismereti tárgyak, a testnevelés. A szakmaiságot biztosítandó, új szakemberekkel vettük fel a kapcsolatot, valamint bevonjuk a munkába társkaraink munkatársait a Mérnöki Karról, a Műszaki Informatikai Karról és a Testnevelési Intézetből, és együttműködünk a Veszprémi Érseki Főiskolával is.

A tananyag kidolgozásában szinte az egész kar (MFTK) részt vett. A képzések tartalmukat tekintve egyszerre hagyománytisztelők és modernek. A kulturális örökség fenntartása és továbbadása mellett kiemelt hangsúlyt kapnak korunk legújabb tudományos, technikai és módszertani vívmányai is.

Pénteken, vagyis november huszonhatodikán 16.30-kor online fórumot tartunk, részletesen bemutatva a két új szakot – minden érdeklődőt szeretettel várunk.”

Az eseményhez itt lehet csatlakozni. (Meeting ID: 883 9377 4664
Passcode: 033450)

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.