2022. május 24.
//
Eszter névnap

Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

2022. január 25. 4:00
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.

A fesztivál házigazdája Veszprémben a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara, a fesztivál szlogenje: BÁTOR FILMEK.

A csütörtöki nyitónapon a dán Menekülés című animációs dokumentumfilmet vetítik, mely tavaly év végén elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilmnek járó díjat, mi több, az ország a szóban forgó filmet nevezi az Oscarra is.

A történet Aminról szól, aki a nyolcvanas évek kicsit sem békés Afganisztánjába születik; a polgárháború miatt családjával menekülnie kell. Amin meneküléstörténete a világ számára titok marad, legalábbis napjainkig. A filmvetítés után szakmai beszélgetésre is sor kerül: Varga Richárddal, az EKF 2023 kulturális menedzserével, valamint dr. Tóth Benedek egyetemi docenssel.

A filmeket követő szakmai beszélgetéseken a filmtémával kapcsolatos helyi civil nagykövettel és egy szakértővel beszélgetnek a fesztivál moderátorai, így a kifejezetten érzékeny témákkal foglalkozó filmek utáni beszélgetések egyfajta feloldásként szolgálhatnak.

A további filmekről és azok időpontjairól bővebben itt tájékozódhat.

Szabó Eszter

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.