Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szakmai műhelymunka római örökségünk megőrzéséről

2022. február 10. 10:51
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az "Ister - A Duna régió országainak összekapcsolása a római kori utak mentén" nemzetközi projektje keretében együtt gondolkodásra hívta a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselőit, a Pannon Egyetem kutatóit és az Önkormányzat munkatársait, hogy február 9-én az ókori eredetű kulturális örökségünk (újra)felfedezéséről és hasznosításáról, ennek szabályozásáról és a szakpolitikai ajánlásokról tanácskozzanak.

A projekt második kapacitásfejlesztő műhelymunkájának a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi tér adott otthont. A találkozó egyik célja a kulturális örökség védelmével kapcsolatban érvényben levő jelenlegi szakpolitikák és szabályozások megismerése, megvitatása volt, másrészt a tervezett kisléptékű beruházások kereteit, lépéseit ismerhették meg a résztvevők.

„Régészeti és épített kulturális örökségünk megőrzése és hasznosítása közös ügyünk, kereteit törvényi szintű szabályozás biztosítja. Jogalkalmazó szervként hivatalunk megyei szinten felelős azért, hogy az utánunk jövő generációk is megismerhessék, megérthessék és méltó módon használják ezt a kincset – emelte ki Szvath Márton, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály régészeti szakügyintézője.

„A legutóbbi találkozáskor kérdésként merült fel, hogy mikor kell régészt hívni, milyen beruházások és milyen felételekkel igénylik a régészeti megfigyelést. Ezért került be a programba az előadásom, amely gyakorlati szempontból ad tájékoztatást, tanácsokat az önkormányzatoknak és más érdeklődőknek. Látszik, hogy a kérdés közérdeklődésre tarhat számot, ezért tervezzük, hogy egy önálló cikk is készül róla” - tájékoztatott Pátkai Ádám, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.

„Az ISTER projekt célul tűzte ki, hogy a sok értékes együttműködés, szakanyag, stratégiai terv mellé kézzelfogható öröksége is legyen. Ez részben a most meghatározás alatt álló, a Duna régiót összekötő ISTER ökokulturális út magyar szakaszán elhelyezendő, római ihletésű mérföldkövek jelenti, másrészt lehetőségünk lesz Nagyvázsony-Nagyreméz dűlő térségében próbafeltárásokat végezni, ami régészeti szakmai szempontból egy igen izgalmas feladat” – tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigittától, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójától, aki a kezdetek óta szakmai segítséget nyújt a projekt megvalósításához.

A műhelymunkasorozat áprilisban folytatódik, akkor az örökségünk megőrzésének minden szereplőjét párbeszédre, együttműködésre hívjuk, hogy a feltárt lehetőségeket Veszprém és környéke minél jobban ki tudja használni.

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.