2022. augusztus 20.
//
István névnap

A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje

Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.

A podcast mint online tartalomkészítő műfaj a 2000-es évek közepén látott napvilágot, főleg a hordozható zenelejátszó eszközök elterjedése miatt, amikor az audio-tartalom lejátszásához már nem volt szükség magnóra, hifire, egy egyszerű, a zsebekbe csúsztatható eszköz is megadta ezt az élményt. A podcastek mégsem a zenei élményre alapoznak elsősorban, sokkal inkább az ismeretterjesztésre, mindezt sok esetben ráadásul amatőr, vagy fél-amatőr tartalomkészítők tolmácsolásában.

Ugyanis a podcasteket bárki készíthet, csak egy hangfelvevő kell hozzá, valamint néhány olyan személy, akik véleményüket, meglátásaikat nem rejtik a véka alá és szívesen közzéteszik az internet népének. Éppen ezért a podcastek sokkal lazább és könnyedebb hangvételűek, mint egy hasonló rádió- vagy TV-műsor. Ma a Youtube-on is fellelhető több ilyen műsor, de léteznek direkt olyan oldalak is, ahol témakörönként lehet szemezgetni az effajta műsorokból.

Ezekhez csatlakozott idén áprilisban a Veszprém-Balaton Calling nevű műsor is, amit két helyben ismert személyiség, Szekeres Dávid, a Méz Rádió reggeli műsorvezetője, valamint Raffai Csilla, a Túrajó alapítója szerkesztenek és vezetnek.

Veszprémmel és a térséggel kapcsolatban először mindenkinek a történelmi Vár, az állatkert és persze a Balaton jut eszébe, de mi, akik itt élünk jól tudjuk, hogy nem csak ezek az adottságok azok, amelyek meghatározzák ezt a térséget. Még akkor is így érezzük, amikor nem feltétlen ismerjük részleteiben, hogy például milyen értékek bújnak meg egy kisebb településen, vagy egy eldugottabb utca valamelyik régi épületében. A Veszprém-Balaton Callingban éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy minél több ilyet rejtett értéket mutatunk be Veszprémből és a Balaton-környékéről, amelyek az itt élőknek, de turistáknak is ugyanúgy érdekesek lehetnek

- mondta el Szekeres Dávid, a podcast egyik szerkesztője, akitől a mikrofon amúgy sem áll távol, hiszen a Méz Rádió műsorvezetőjeként polgári foglalkozásában is ez az egyik első számú segítsége, csak ezúttal nem az éteren keresztül, hanem az online világban szólal meg.

A podcast másik állandó szereplője és szerkesztője Raffai Csilla, idegenvezető, a Túrajó megalapítója.

A Túrajónál szenvedélyünk a kevésbé ismert helyszínek, emberek felkutatása és egyedi történeteik bemutatása, így a sétáink eleve komoly muníciót adnak a podcast beszélgetéseihez

- mondta Csilla arról, hogyan keresik meg a témákat és hogyan készülnek az adásokra, valamint milyen koncepció mentén hívnak meg vendégeket a műsorba.

Minden interjúalanyunk más: van, akit bátorítani kell kérdésekkel és van, hogy a vendég szinte önállóan betölti az étert. Ettől függetlenül sok múlik a jó kérdésen, hiszen a jó kérdés tágítja ismereteinket és izgalmas, új területekre visz. Éppen ezért rengeteg kérdéssel készülök a műsorokra, amelyeknek jó esetben a felét fel is tudom tenni. Számomra az a legnagyobb élmény, ha sikerül egy valóban pezsgő beszélgetést fenntartani és minőségi tartalmat adni a hallgatóknak.

A Veszprém-Balaton Calling témamerítésnél átlépi a megyeszékhely határait, hiszen, ahogy az Európa Kulturális Főváros program is térségben gondolkodik, úgy ez az online műsor is ennek a régiónak a rejtett értékeit, érdekes megoldásait keresi. A podcast ötletét az EKF is felkarolta és a Kulturális-Művészeti Programok pályázatain keresztül támogatja a projektet.

Láss mögé, lépj túl, ezek az EKF pályázatának hívószavai közt is szerepelnek, amit a podcastünkben is képviselünk és ennek szellemében szerkesztjük az adásokat. Figyelünk arra, hogy a hallgatóknak olyan tartalommal szolgáljunk, ami könnyen emészthető, befogadható, mégis rávilágít sok kevésbé ismert helyi érdekességre, amit aztán lehet, hogy pont nekünk köszönhetően fedeznek fel még inkább az emberek. Talán mondhatjuk, hogy hiánypótló az, amit csinálunk és ilyen tartalommal még senki nem készült eddig

- mondta Dávid.

A Veszprém-Balaton Calling podcastnek eddig három adása készült el. Az első a veszprémi húszemeletes titkaiba avat be egészen az építés első fázisától, az ajkai bányák történetéről is készült műsor, ahogy a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza is megjelenik az adások között.

Ezek elérhetőek Youtube-on, Spotify-on és az ismert podcast-csatornákon, természetesen a műfajnak megfelelően ingyenesen.

Idén összesen 11 adást terveznek, de már tervben van, hogy 2023-ban is folytatódik a sorozat, ahol már a hallgatóság is nagyobb szerepet kapna a műsorok szerkesztésében.

vehir.hu

További cikkek

Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
A kádártaiak egy jó hangulatú piknikkel egybekötött kenyérszentelő ünnepséget tartottak az államalapítás alkalmából pénteken délután.
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.