Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Így akarunk Európa kulturális fővárosa lenni?/!

2022. június 13. 4:00
Nem csak a deklaráltan EKF logó alatt zajló programok minőségén keresztül lehet ítélkezni, hogy mennyire vagyunk érdemesek az Európa Kulturális Fővárosa címre. De mielőtt válaszolunk, fontos, hogy hagyjuk magunk mögött a „merjünk kicsik lenni” érzést.

Van a közösségi médiába beágyazódott fórumokon egy visszatérő elem és ez nem egyszer veszprémi vonatkozású csoportokban is megjelenik. Amikor valaki lefotóz a járdán egy eldobott papírzsebkendőt, vagy egy túlcsordult utcai szemetes edényt, majd sokatmondóan levonja a konklúziót, pontosabban pikírt a népítéletet alkot a látottakról: „és ez a város akar lenni Európa kulturális fővárosa?”

A közösségi média néplelkületét nehéz megfejteni, ha jóhiszeműen állunk a jelenséghez, azt is gondolhatnánk, hogy környezetükre a végletekig igényes és odafigyelő emberek szemét még egy szél által elhordott zacskó is zavarja. A másik megközelítésből az ilyen kommenteket inkább valamilyen belső frusztráltság hívja a felszínre. Az alkalom, hogy a KK-n is csomót keresve az online térben bemutathat a vezetőknek, programszervezőknek, vagy egyszerűen a közösségének, hogy lám, lám, hiába minden próbálkozás, gyökereiben tökéletlen ez a város.

Az ilyen kommentek megalkotói – habár, ha a realitásokat figyelmen kívül hagyjuk elvi szinten még igazuk is lenne – vélhetően nem a legviláglátottabb emberek.

Hiszen nem létezik a földön egy olyan város sem, ahol a mikrokörnyezet minden egyes négyzetmétere makulátlan lenne. Még a „bezzeg-jelzővel” oly sokszor illetett Svájcban sem, ahol személyes tapasztalatom volt, amikor egy kedves folyó menti városkában az esti séta alkalmával a kikötő mögött belefutottam egy jókora szemétkupacba.

Valahogy bennünk magyarokban mégis jelen van ez a kishitűség, és amikor egyre inkább közeleg a régóta beharangozott 2023-as év, mi mégis inkább a város piszokfoltjait emeljük Facebook-posztok szintjére ahelyett, hogy büszkék lennénk arra, amit már most elértünk.

Ez a „merjünk kicsik lenni” gondolkodásmód sokáig az ország vezetésében is jelen volt. Egy szerencsétlen parlamenti felszólalását egykori szocialista külügyminiszterünk is erre fűzte fel évtizedekkel korábban, viszont azóta mind a korszellem, mind a körülmények megváltoztak.

Ezt viszont nem elég leírni, nem elég kimondani, észre is kell venni. Veszprémben a veszprémiek pedig bőven gondoskodnak arról, hogy túl az EKF programokon, pusztán a hétköznapi rutinjukkal bizonyítsák, már rég nem Európa leszakadó felében vagyunk és nem realitás, ha magunkat a vert mezőnybe helyezzük el.

Kreatív megoldás a Stromfeld utcábanKreatív megoldás a Stromfeld utcában

Ehhez pedig nincs szükség feltétlenül kreatív fesztiválokra, kulturális programokra. Pusztán a mikrokönyezetünk minőségén le lehet mérni, hogy hol is tartunk.

Amikor a város „betondzsungelében” a tömbházak előtt kreatív kertészeti megoldásokkal találkozunk, amit egy program sem támogatott, nem volt rá pályázat, csupán az ott élők igénye hívta életre, vagy amikor valóban a város egyik szégyenfoltjában, a „pokoli toronyban” valaki úgy gondolja, hogy az ő erkélye mindegy, hogy melyik társasházhoz tartozik, megér annyit, hogy virágba borítsa az egészet, akkor érdemes elgondolkodni azon, talán mégsem állunk olyan rosszul kultúra területén, mikroközösségi szinten sem.

Házgyári u. 1.Házgyári u. 1.

Ezután pedig, ha valaki ismét felteszi az eldobott zsebkendő után a kérdést, akkor ezeket a példákat felvonultatva nyugodtan válaszoljunk: „Igen, ez a város akar Európa kulturális fővárosa lenni!”

Hajas Bálint
további cikkek
Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. tegnap 9:54 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.