2023. január 31.
//
Marcella névnap

A balatoni művészetet támogatja az EKF

2022. július 7. 11:38
Hiszünk abban, hogy a Balatonról alkotni igazán csak a Balatonnál lehet – állítja az Európa Kulturális Fővárosa szervezőinek közleménye. Éppen ezért hozták létre az Artists in Residence (AIR) programot.

Az előttünk álló időszakban több, az AIR programhoz kapcsolódó rendezvény várja a környékbelieket. 

A Művészetek Háza nyitja a sort a Balaton-ihlette műalkotások bemutatásában: Peter de Thouars és Bernát András festőművészek, akiket különleges, négyévtizedes barátság köt össze, 2022. július 9-én nyitják meg kiállításukat a veszprémi Dubniczay-palota / Várgalériájában. A tárlat 2022. augusztus 14-ig tekinthető meg.

A Művészetek Háza Veszprém nevével fémjelzett „BALATON EYE” képzőművészeti rezidens program 2022 folyamán két időpontban valósul meg: a július 9-én nyíló kiállítás méltó zárása a júniusban zajlott kéthetes alkotóeseménynek. Ennek folytatásaként 2022. július 11-17. között Christoph Dahlhausen és Gál András alkotópáros gazdagítja az AIR programsorozatot.

Szintén a Művészetek Háza Veszprém munkáját dicséri a 2022 és 2023 nyár folyamán megvalósuló „BALATON EYE” nemzetközi fotóművészeti alkotóprogram, ami a helyi művészeti hagyományokhoz illeszkedve épül fel a Veszprém – Balaton régióra reflektálva. A programban résztvevő művészek kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat végeztek és több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a fotóművészeti alkotómunka területén. A fotóművészeti program 2022-ben kezdődik, a felkért európai fotóművészek alkotásai a Veszprém – Balaton régióban alternatív helyszíneken (például ipari épületek, templomok…) és a Művészetek Háza Veszprém kiállítótereiben mutatják be.

Természetesen az irodalom sem maradhat ki az AIR eseménysorozatból: a Balatonfüredi Fordítóház szervezésében hat jelentős európai költő a költészet nyelvén osztja meg velünk a Bakony-Balaton kultúrtájban átélt élményeit 2023 tavaszán. 

A formabontó ökológiai művészeti alkotások létrejöttének, megismerésének és befogadásának lehetőségét teremti meg az érdeklődők számára a BALATORIUM elnevezésű kiemelt program művésztelepe, amely 2022 októberében a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben kap otthont. A pályázaton nyertes nemzetközi művészcsapat tagjai: Mátyási Péter, Anders Ehlin and Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier, akik első lépésként a kutatókkal folytatott eszmecserék és helyben átélt élmények során gyűjtik az inspirációt alkotásaikhoz. A Balaton-ihlette műveket 2023 augusztusában, az Ökológiai Hétvégén mutatják be.

Hasonló szellemiség jegyében jött létre a HybridCycle AIR projektje, amelyben 2022 június-október között összesen 8 művész 3 hetes időtartamban birtokba veheti a HibrydCycle kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgáló alkotótelepét. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása. 

vehir.hu

További cikkek

Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.
A hitványság koráról született könyv
A hitványság koráról született könyv
Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.