Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az idény egyetlen murvás viadala következik

2022. július 22. 11:02 // Forrás: MTI
A magyar élmezőny tagjai felkészültnek érzik magukat a szombaton és vasárnap sorra kerülő Székesfehérvár-Veszprém-ralira, a Mercarius országos bajnokság idei ötödik fordulójára, amely az egyetlen murvás viadal a versenynaptárban.

A futamon - mint ahogy egy kivétellel az idén mindig - rajthoz áll a WRC2 kategória 2020-as világbajnoka, a norvég Mads Östberg a svéd Patrik Barth navigátorral az oldalán. A Citroen Rally Team Hungary 34 éves versenyzője a mostani szezonban négyből három viadalon bizonyult legyőzhetetlennek a magyar bajnokságban, csak a Dunakanyar-ralit nem nyerte meg, azon ugyanis nem állt rajthoz. Az összetett szempontjából viszont "sokba került" Östbergnek, hogy azt az egy futamot kihagyta, így ugyanis csak harmadik a bajnoki pontversenyben, melyet 121 ponttal a 2019-ben abszolút magyar bajnok Vincze Ferenc vezet.   

"Nem sokat tudok a versenyről, megnéztem pár belső kamerás felvételt, azok alapján nagyon tetszenek a gyorsasági szakaszok. Igazából teljesen mindegy, milyen felületen megyünk, élvezem minden kilométerét annak, ha a C3 Rally2 versenyautóban ülhetek" - mondta csapatának közleményében Östberg.

Vincze nagyjából 50 kilométeren át tesztelte a Korda Racing Skoda Fabia R5-ösét a futam előtt, s azt mondta az MTI-nek, hogy miután már két éve nem versenyzett murván, kiegyezne egy dobogós helyezéssel is, a célba érést pedig minimális elvárásként fogalmazta meg.

"Bizakodó vagyok a teszt után, mert az autó nagyon jól működik, gyorsan sikerült egy egész jó beállítást találnunk, amin érzésem szerint nem is érdemes változtatnunk. Az autón semmi nem múlik, ha pedig mi jó formában leszünk, akkor akár nyerhetünk is" - jelentette ki Vincze Ferenc hozzátéve, hogy a szombati első néhány gyorsasági szakasz után már tudni fogják, hol tartanak a riválisokhoz képest.

A Vincze, Németh Gergely kettőstől az országos bajnokság második helyén mindössze három ponttal elmaradó Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt duó versenyzőtagja pályafutása során csupán három alkalommal indult murvás viadalon R5-ös autóval, de a lehető legtöbb pontot akarja gyűjteni a több mint 150 kilométer össztávú versenyen, amely emiatt másfélszeres szorzóval számít bele az összetett értékelésbe.

"Abban biztos vagyok, hogy itt nehezebb lesz a legjobbak közé kerülni. Tavaly sajnos kihagytam ezt a futamot, ami egy kicsi hátrányt jelent nekünk a többiekhez képest, de semmiképpen sem szeretnénk feltartott kézzel nekivágni ennek" - mondta csapatának közleményében a Skoda Fabia Rally2-essel induló Velenczei, aki az eddigi négy idei viadal mindegyikén dobogóra állt, a Dunakanyar-ralin pedig diadalmaskodott. "Fontos lesz, hogy mennyire bátran fogjuk tudni áttolni a szakaszokat már az elejétől kezdve. Nem óvatoskodhatunk, az elejétől nyomni kell, hiszen a többieknek jóval nagyobb a tapasztalata murván".    

Az idényt balszerencsésen kezdő, emiatt a bajnokságban lemaradó, de mostanra negyediknek felkapaszkodott Turán Frigyes, Farnadi Ágnes páros tavaly második volt ezen a versenyen, s most a pilóta állítása szerint optimistán várja a szombati rajtot.    

"Nagyon szeretjük a murvás versenyeket, az elmúlt években mindig jó tempót tudtunk autózni ezeken a pályákon. Remélem, ezt a teljesítményt az idei évben is sikerül megőriznünk, vagy még fokozni is tudjuk" - mondta az MTI-nek a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője, aki hozzátette, a hétvégén nagyon meleg lesz, de így "sokkal stabilabb, kiszámíthatóbb képet fest az időjárás, ami előnyösebb".

A Székesfehérvár-Veszprém-rali szombaton délben rajtol, aznap négy gyorsasági szakasz, valamint a székesfehérvári belvárosi szuperspeciál vár a mezőnyre, utóbbit közönségszórakoztató céllal rendezik meg, az eredménybe nem számít bele. Vasárnap 9 órától folytatódik a száguldás, további hat gyorsasági etapot kell teljesíteni az indulóknak, akik 153,8 kilométer megtétele után fejezik be a futamot. A szervízpark a Veszprém Arénában lesz, és a céldobogót is ott állítják majd fel.

vehir.hu
további cikkek
Rali Eb: Csomós Miklósék harmadikak Veszprémben, Tempestini nyerte a viadalt Rally Hungary Rali Eb: Csomós Miklósék harmadikak Veszprémben, Tempestini nyerte a viadalt A román Simone Tempestini, Sergiu Itu kettős győzelmével zárult a rali Európa-bajnokság (ERC) idei nyitófutama, a Rally Hungary Veszprémben, ahol a Csomós Miklós, Nagy Attila duó harmadikként zárt. 2024. április 14. 21:48 Rali Eb: a finn Heikkilä áll az élen Veszprémben, Csomós legjobb magyarként 6. Rally Hungary Rali Eb: a finn Heikkilä áll az élen Veszprémben, Csomós legjobb magyarként 6. A finn Mikko Heikkilä, Kristian Temonen duó áll az élen a Veszprémben és környékén zajló rali Európa-bajnoki (ERC) idénynyitó futam, a Rally Hungary második, szombati versenynapja után, legjobb magyarként pedig Csomós Miklós hatodik az összetettben. 2024. április 13. 21:55 Rali Eb: cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok Rally Hungary Rali Eb: cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok Az Erik Cais, Igor Bacigál cseh, szlovák kettős volt a leggyorsabb a rali Európa-bajnokság (ERC) nyitófutamának, a Veszprémben és környékén pénteken rajtolt Rally Hungary-nek a Királyszentistvánban rendezett prológján, melyen a László Martin, Bán Viktor páros csak egy tizedmásodperccel maradt el az éllovastól. 2024. április 12. 21:50 Európa és Magyarország élmenői a hétvégi Rally Hungary-n Veszprémben Rally Hungary Európa és Magyarország élmenői a hétvégi Rally Hungary-n Veszprémben Huszonnégy ország versenyzőpárosai, az Európa-bajnokság és a magyar mezőny élmenői, valamint különböző szórakoztató kísérőprogramok várják a látogatókat a rali Eb (ERC) idei szezonjának nyitófutamán, a V-Híd Rally Hungary-n, amelyet péntektől vasárnapig a HUMDA országos ralibajnokság idénykezdő viadalával együtt rendeznek meg Veszprémben és környékén. 2024. április 11. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.