2022. december 5.
//
Vilma névnap

Rasovszky szerint az alkalmazkodás is része a nyíltvízi úszásnak

2022. augusztus 19. 11:41
MTI
Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf szerint a nyíltvízi úszás az alkalmazkodásról szól, különösképpen igaz ez most, a római Európa-bajnokságon, ahol csütörtökön egymást követő második nap alakították át a szakág programját, és törölték a csapatversenyt.

Pályafutásom során ilyet még nem tapasztaltam, volt már olyan, hogy belengették egy-egy verseny előtt, hogy ha olyan lesz az idő, akkor akár a futam közben is félbeszakítják a versenyt, de ilyennel most találkoztam először. Én mondjuk már mentem volna tegnap is, ma is, mi versenyzők persze sokkal kevésbé látjuk objektívan a dolgokat. Ezt eldöntötték a fejünk fölött, de a szervezők azért is felelnek, hogy a legbiztonságosabb keretek között lehessen megtartani a versenyt. A nyíltvízi úszás amúgy is az alkalmazkodásról szól, ez így most még inkább igaz

- nyilatkozta Ostiában, a csapat edzésén az MTI-nek a sportág első magyar világbajnoka, aki 2019-ben Kvangdzsuban diadalmaskodott 5 kilométeren. Mint megjegyezte, élete legnehezebb versenye éppen a Koreai Köztársaságban volt, a 25 kilométeres viadalt óriási esőben rendezték, de mivel ott egy "védett" öbölben alakították ki a pályát, és nem is volt akkora szél, ez nem veszélyeztette a lebonyolítást - igaz, ő feladta azt a versenyt, mert rosszul lett.

Rasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt Rasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A kétszeres Európa-bajnok Rasovszky, aki 2018-ban Glasgow-ban 5 és 25 kilométeren diadalmaskodott, az olimpiai számban, 10 kilométeren pedig ezüstérmes volt, alig két hónapja a Lupa-tavon rendezett világbajnokságon a csapattal második helyen végzett, egyéniben azonban a 10 kilométeres küzdelmeket feladta, mivel betegséggel küzdött.

Jól vagyok, bár nem volt sétagalopp a felkészülés, három héttel ezelőtt ugyanis megint sikerült összeszedni egy kisebb betegséget, ami hasmenésessel és hányással járt, ezáltal három nap alatt négy kilót fogytam. Ennek ellenére múlt héten úgy érkeztem ide, hogy jó formában éreztem magam, éles vagyok, szóval jöhetnének már a versenyek

- fogalmazott Rasovszky.    

A veszprémiek 25 esztendős kiválósága elmondta, természetesen szomorúak, hogy a váltó nem ugorhat vízbe:

Nyílván nagyon szerettünk volna versenyezni, de logikus dolog, hogy a csapatversenyt vették ki, hiszen sokan például csak azért utaztak ide ki, hogy az egyéni számokban induljanak. Velük szemben egyszerűen nem lett volna fair, ha valamelyik másik küzdelmet veszik ki a programból.

A legfrissebb forgatókönyv alapján szombaton az 5 és 25 kilométeres versenyeket, vasárnap pedig a 10 kilométeres küzdelmeket bonyolítják le.

vehir.hu

További cikkek

Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Az úszószövetség pénteki ünnepségén az esztendő legjobb sportolóit díjazták. A nyíltvízi úszók között a Balaton Úszó Klub klasszisa, Rasovszky Kristóf nyert, a junioroknál pedig klubtársa, Betlehem Dávid nyerte az elismerést.
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky Kristóf országos csúccsal nyert 800 méter gyorson szombaton a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján.
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot maga mögé utasítva győzött 1500 m gyorson csütörtökön a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság második versenynapján.
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte vasárnap a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 5 ezer méteres versenyét Veszprémben.