Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál

2022. augusztus 27. 12:27
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

FRISSÍTÉS: A vasárnapra tervezett romkoncertet az időjárásra való tekintettel egy héttel később tudják megtartani! Helyszín és a módosított kezdési időpont: 2022. szeptember 4. vasárnap – 20.00-21.30, Boldogasszony templomrom, 8244 Dörgicse Kisdörgicse, Diófa utca 12.

 

A dörgicsei Boldogasszony templomban augusztus 28-án nyolc órától Prieger Zsolt három színésznővel, Bakonyi Alexával, Szamosi Zsófiával és Magyar Borival tölti meg a romokat művészettel. Az Anima Sound System vezetője a romkoncert műfajáról kérdésünkre így fogalmazott:

„A romkoncert egy nagyon jó találmány: miképp lehet életet lehelni régi struktúrákba, hogy lehet szakralizálni archaikus tereket, miképp lehet vibrálást vinni a tetszhalálba, ezek számomra nagyon izgalmas témák.

Szamosi Zsófia, Bakonyi Alexa és Magyar Bori társaságában pedig azt mutatjuk meg augusztus 28-án vasárnap Dörgicsén, hogy sokszor több száz éves szövegek mennyire modernek és avantgárdak úgy, hogy közben szórakoztatóak, humorosak is tudnak lenni.”

Prieger Zsolt legújabb előadása a női karizma fogalmát járja körül a szakralitás fényénél. Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt, köztük írástudatlan, leveleiket és tanításaikat akárcsak tollbamondó nők és asszonyok? A zenész erről a következőképpen beszélt: "A szentek világképe, főképp az érzékeny, "antennás", kihegyezett idegrendszerű női szenteké, minden korban aktuális.

Olyan finomsággal vagy éppen brutális érzékenységgel írják le Isten és ember kapcsolatát, az univerzum szépségét, az emberi lélek mélységét, vagy éppen hiányosságait, bűnre való hajlamát, hogy azt bármelyik modern egzisztencialista filozófus megirigyelheti.

Ráadásul ezek mind gyönyörű szövegek, Szienai Szent Katalin vagy Hildegard von Bingen fantasztikus stiliszták voltak, Edith Stein a filozófia nagyasszonya, vagy csak a számomra szent - tehát egyházilag véletlenül sem kanonizált - Simone Weil is lenyűgöző nyelvi akrobata."

Zsolt már számos irodalmi-zenés előadást hozott tető alá az elmúlt két évben. Pilinszky és Hamvas, Mészöly, Térey János és Bob Dylan életműve csak látszólag távoli területek, mindegyiket összeköti a művészi innováció és a spiritualitás. Mindegyik előadáshoz speciális zenét ír, vagy válogat, mixel vagy komponálok társaival. Legújabb darabja a női szentek világába kalauzol el.

Az előadásra itt lehet regisztrálni. 

Szabó Eszter
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.