2023. január 31.
//
Marcella névnap

A kávé, ami erőt ad - de mihez is?

2022. szeptember 12. 4:00
Hosszú nap, hosszú kávé. Egy? Kettő? Vagy három? Koffein és lendület. Ez hiányzik? Pontosan mire is van szükségünk, ha kávézóba térünk?

Ősz. Elérkeztek a fáradtabb időszakok. Még több erő kellene, hogy elvégezzük sorjázó, stresszes munkáinkat. A közelmúltban épp egy húzósabb nap előtt álltam, merthogy a fővárosba vezényelt a feladatom. Pest. A rosszabbik arca. Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás.

Szerencsére nem mentem egyedül. Elkísért. Ő, akinek ugyan nem volt feladata, mégis elkísért. Az újjászületés reményében ugrottunk be egy kávéra. Hogy összeszedjük magunkat. Koffein és lendület. Hirtelen nem is tudtam, miféle kávét rendeljek, végül nem kellett ezen gondolkoznom. Ő rám pillantott, felmérte és látott. Látta, mire van szükségem. Arab kávé. Immár előttem az asztalon. Keleti, egykaros, apró fém kiöntő, öblös csésze, díszes tányérka. Mások török kávénak is mondják, merthogy nem átnyomott presszó, hanem áztatott. Leforrázott ízesítő szálakkal, amitől olyan darabos lesz, szinte harapni lehet. Csendben kezdtem kortyolgatni, és éreztem, magamhoz térek.

Az órámra pillantottam. Megállt az idő. Az óra járt, az idő állt. A bőrömön éreztem, hogy most megértek valamit. A kávé tette? Nem tudom. Megértettem a valaminek az értékét. A figyelemét. A figyelemét, amit most épp a kávé hordozott, míg az elkészítéstől eljutott az asztalomig. Apróságok. Kézműves odaadás a pultnál, a felszolgálás útja és módja, a kávé maga – évezredes kultúra. Apróságok? A kultúra nem lehet a múlt. Amennyiben él, a jelenben él. A figyelemben. Itt és most.

Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás… Mit számít mindez? Hirtelen súlytalanná lett a napi kihívás. Kortyolgattam a kávét, és lehunytam a szemem. Szinte vakított a belátás. Nem, nem az számít, ami előtted, hanem az, aki mögötted áll.

A kávé erőt ad – de mihez is? Van a csésze, benne a forró fekete, annak az íze. A mozdulat és a kéz, ami készíti, nyújtja. Koffein, lendület. De a kezdet mégiscsak a figyelem. A tekintet. A szempár, aki lát téged. Ha ő veled, mit számít, ki ellened?

Szabó Eszter

További cikkek

Mit jelent az apaság?
Mit jelent az apaság?
Simon Dani jegyzete az élet legnagyobb ajándékáról.
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.
Önkritikus és kritika nélküli politikus
Önkritikus és kritika nélküli politikus
A sztereotípiákból kiemeli, vagy inkább egy öngóllal a saját helyzetét nehezíti az a politikus, aki képes nyilvánosan az önkritikára? Karácsony Gergely és Porga Gyula közül az egyikük megtette ezt. Véleménycikk.
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg.