2023. június 10.
//
Margit névnap

Az okos eszközök használata a Házasság Hete apropóján

Fejleszt vagy rombol az okos eszköz? Hol húzódik a függőség határa? Dr. Pécsi Rita neveléstudományi szakember a képernyőzés és a fejlődő idegrendszer kettőséről is beszélt a Házasság Hete keretén belül megrendezett esten, az evangélikus templomban, szombat este.

Isó Dorottya lelkész köszöntötte a résztvevő, érdeklődő közönséget. Az idei Házasság Hete szlogenje: szeretetbe kapaszkodva. Isó a jelmondatról így fogalmazott: „A házasság nem csupán egy papír, ahogy ma divatosan mondják, hanem egy erős, érzelmi szál, amely egy életen át összeköti a párokat. Azt is jelenti, az ember nincs egyedül, ha baj van, számíthat a másikra, erről is szól az egymásba kapaszkodás.

Héthelyi Réka, a Veszprémi Házasság Hete program életre hívója és mentora úgy fogalmazott, a „szeretetbe kapaszkodva” szlogen minden korosztályt megérinthet. Idén új programelemek is lesznek, sőt, új közösséggel is bővült az esemény, méghozzá a Veszprémi Evangéliku Közösséggel.            

Dr. Pécsi Rita az okos eszközökről úgy fogalmazott, szembe kell nézni a ténnyel, miszerint a határ meghúzása elengedhetetlen. Véleménye szerint módszeresen kell használni a különböző okos eszközöket, nem valami szélsőséges gondolatról van szó, tehát nem az elhagyását javasolja a szakember, de látni kell, hogy nincs jó hatással az idegrendszerre, így muszáj megtanulni kezelni.

A szülőknek is kell ebben a segítség, érdemes olyan közösségekben létezni, ahol hasonlóan gondolkodnak az okos eszközök használatáról. Fontos, hogy a gyermekeknek legyen meghatározva egy úgynevezett médiamentes övezet, lássák azt, hogy nem mindenhol van helye. Pécsi felhívja a figyelmet arra, hogy életkoronként más és más az időkeret, ahol még nem egészségtelen az eszközök használata, és kiemelte azt is, hogy sokszor elkerülhetetlen a tájékozódáshoz, vagy adott esetben a munkához. Ez így van rendjén, a több órán át tartó folyamatos használat viszont már káros lehet.

Szabó Eszter

További cikkek

Logókba zárt családi értékek
Logókba zárt családi értékek
Szerdán délután a Városházán kihirdették az eredményét annak a rajzpályázatnak, amit a Házasság hete alkalmából szerveztek meg helyi gyermekeknek. A feladat a szakmai zsűri szerint sem volt egyszerű, logót, vagy pecsétmintát kellett tervezni, aminek központi motívuma a család volt.
Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik
Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik
A vasárnapi ünnepi szentmise mellett szombaton házaspároknak szóló bállal zárult az idei Házasság hete programsorozat Veszprémben.
A házasság minősége is hitvallás
A házasság minősége is hitvallás
Hálaadó istentisztelettel zárult a Házasság hete programsorozat Veszprémben vasárnap a Kálvin parki református templomban, ahol Porga Gyula polgármester köszöntötte a házasokat.
A hosszú házasságért folyamatosan tenni kell
A hosszú házasságért folyamatosan tenni kell
Harmadszor rendeztek beszélgetős estet Szólj be a papnak! mottóval a Hangvillában csütörtökön, a házasság hetéhez kapcsolódóan.
Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Lezárult a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében meghirdetett rajzpályázat, amire idén rekordszámú, 250 pályamű érkezett óvodás és alsó tagozatos gyermekektől. Az ünnepélyes díjátadót péntek délelőtt tartották a Városházán.