Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Az okos eszközök használata a Házasság Hete apropóján

2023. február 13. 11:01
Fejleszt vagy rombol az okos eszköz? Hol húzódik a függőség határa? Dr. Pécsi Rita neveléstudományi szakember a képernyőzés és a fejlődő idegrendszer kettőséről is beszélt a Házasság Hete keretén belül megrendezett esten, az evangélikus templomban, szombat este.

Isó Dorottya lelkész köszöntötte a résztvevő, érdeklődő közönséget. Az idei Házasság Hete szlogenje: szeretetbe kapaszkodva. Isó a jelmondatról így fogalmazott: „A házasság nem csupán egy papír, ahogy ma divatosan mondják, hanem egy erős, érzelmi szál, amely egy életen át összeköti a párokat. Azt is jelenti, az ember nincs egyedül, ha baj van, számíthat a másikra, erről is szól az egymásba kapaszkodás.

Héthelyi Réka, a Veszprémi Házasság Hete program életre hívója és mentora úgy fogalmazott, a „szeretetbe kapaszkodva” szlogen minden korosztályt megérinthet. Idén új programelemek is lesznek, sőt, új közösséggel is bővült az esemény, méghozzá a Veszprémi Evangéliku Közösséggel.            

Dr. Pécsi Rita az okos eszközökről úgy fogalmazott, szembe kell nézni a ténnyel, miszerint a határ meghúzása elengedhetetlen. Véleménye szerint módszeresen kell használni a különböző okos eszközöket, nem valami szélsőséges gondolatról van szó, tehát nem az elhagyását javasolja a szakember, de látni kell, hogy nincs jó hatással az idegrendszerre, így muszáj megtanulni kezelni.

A szülőknek is kell ebben a segítség, érdemes olyan közösségekben létezni, ahol hasonlóan gondolkodnak az okos eszközök használatáról. Fontos, hogy a gyermekeknek legyen meghatározva egy úgynevezett médiamentes övezet, lássák azt, hogy nem mindenhol van helye. Pécsi felhívja a figyelmet arra, hogy életkoronként más és más az időkeret, ahol még nem egészségtelen az eszközök használata, és kiemelte azt is, hogy sokszor elkerülhetetlen a tájékozódáshoz, vagy adott esetben a munkához. Ez így van rendjén, a több órán át tartó folyamatos használat viszont már káros lehet.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.