Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Eljutott oda a SÉD, amiről a szerkesztők mindig is álmodtak

2023. május 5. 11:38
A folyóirat 43. lapszámét Géczi János szerkesztő mutatta be szerdán, melynek fő témái az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál.

Géczi a lap kapcsán úgy nyilatkozott, mostanra egy biztos szerzői társaság alakult ki körülötte, a fő szemponttá a helyi kultúra vált a cikkek válogatásánál, mára pedig szokássá vált az is, hogy a hazai sajtóban szokatlan módon egy-egy igazán sikeres produkcióról több cikk születik, több szemszögből vizsgálva azt. Így például a Bodor Ádám-esttel három írás is foglalkozik, de ugyanígy olvashatunk különböző nézőpontokat a Holtszezon fesztivál alatt zajlott roma irodalmat taglaló beszélgetésről. A szerkesztő szerint a folyóirat így eljutott oda, amilyennek a kezdet kezdetén megálmodták.

A 43. lapszám ezúttal több mint 60 oldalt számlál, és ötven szerző osztja meg benne gondolatait elsősorban két fő témakör, az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó program és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál kapcsán. A szerzők nem félnek kritikát sem megfogalmazni, illetve megemlékezni arról az ambivalens érzésről, ami például a megnyitót jellemezte, vagyis hogy az izgatott várakozás mellett jócskán voltak olyanok is, akik előzetesen szkeptikusan gondolkodtak. De szó esik az irodalmi fesztivál látogatottságának egyensúlytalanságairól is, ami mind a szerkesztőknek, mind a kultúraszervezőknek megfontolandó lehet Géczi szerint.

A legújabb számban emellett számos rövidebb kritika olvasható, valamint nagyobb lélegzetvételű cikkek például a helyi költészeti hagyományok kapcsán, de a Pannon Várszínház Én vagyok én című szerepjátékának brüsszeli vendégelőadása kapcsán nemzetközi vizekre is evez a lap. Visszatekinthetünk továbbá Ács Tamás Petőfi-estjére, Kádár Tibor festőművész pécsi kiállítására vagy éppen a színháztudományi napokra, míg a Forte Társulat táncelőadásairól szóló írások már a következő lapszámot vezetik fel, melynek vezérblokkja a táncfesztivál lesz.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. 2024. július 19. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.