Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban

2023. június 6. 15:40
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.

A város és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. azt a célt tűzte ki a 2,5 milliárd forintos költségvetésű felújítással, hogy új, hosszú távon is fenntartható művészeti-kulturális tartalommal töltsék meg a régóta üresen álló épületet. A megnyitó délelőttjén Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. vezetője, Szántó Viktória a Fotont üzemeltető cég programigazgatója és Zugschwert Szabolcs a VEB 2023 Zrt. projektkoordinációs vezetője kalauzolta körbe a sajtót, hogy elmondhassuk, mi várja itt a veszprémieket és a városunkba érkező vendégeket. 

Az országosan védett műemlék épületet 1789-ben Simoga György megrendelésére emelték, és eredetileg istállónak használták. Ott, ahol akkor a lovakat szállásolták el, ma speciality kávézó működik. Az épületet 1985-ben bővítették, sokáig étterem működött benne; az egykori vendéglő teraszára építették most rá az ország egyik legmodernebb mozitermét, amely vasárnaptól kezdve napi két vetítéssel várja a nézőket. Olyan filmeket mutatnak majd itt be, amelyek a multiplex moziban nem kerülnek műsorra, vagy éppen műsorra kerülnek, de a Fotonban eredeti nyelven, felirattal élvezhetjük őket. Hétvégente a gyerekekre gondolna matiné vetítéssel egészül ki a program. 

Szintén ebben az épületben alakították ki a Művészetek Háza új digitálisművészet kiállítóhelyét és műhelyét. A f|x|r (kiejtése: fixír) olyan foglalkozásokat fogad be, ahol a virtuális valóságban, vagy éppen mesterséges intelligencia segítségével alkotnak, illetve tartozik hozzá egy kiállítótér is, ahol a digitális műalkotások bemutatására szakosodtak. 

Nemcsak a belső tereket renoválták: látogatható lesz a függőkert, amit fűszernövényekkel ültettek be, és megújult a Tűztorony udvara is, ahol a gyilokjárót is teljesen lecserélték, valamint kialakítottak egy szabadtéri vetítőhelyet, így a jövőben kertmoziként is használható lesz. A Tűztorony maga így ismét megközelíthetővé vált, azt a továbbiakban is a Laczkó Dezső Múzeum üzemelteti, és hamarosan újra látogatható lesz.

A keddi megnyitó ünnepségen Porga Gyula polgármester felidézte az egykori Séd mozi húsz évvel ezelőtti bezárását: akkor Navracsics Tiborral filmvetítést szerveztek az intézmény mellé, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket a város szívéből eltűnő intézmény miatt. A történet azóta kettős sikerrel folytatódott: egyrészt a Séd mozi épületét felújítva visszaadták a veszprémi közösségnek, és ott már tíz éve működik a Hangvilla kulturális központ, másrészt pedig mostantól a Fotonban újra van olyan mozi, ami a multiplexek üzleti érdekein túlmutató szempontok mentén állítja össze műsorát. A polgármester hangsúlyozta: abban hisz, hogy közösséget építeni, várost fejleszteni csak a kultúrán keresztül lehet.

A megnyitón részt vett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki az Európa Kulturális Fővárosa program sokszínűségét méltatta. Azt kívánta, hogy az új mozi a magyar film számára is új bástyát jelentsen. Hozzátette: az új fejlesztések is meggyőzhetik az ide látogatókat, hogy nemcsak Budapest méltó a figyelemre, Magyarországnak vannak még gyönyörű városai.

Porga Gyula, Gulyás Gergely, Emmanouil ApostolakisPorga Gyula, Gulyás Gergely, Emmanouil Apostolakis

Emmanouil Apostolakis, Görögország budapesti nagykövete annak kapcsán köszöntötte az ünnepség vendégeit, hogy Veszprémmel egyidőben egy görög város, Elefszína is viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet idén. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 Közös zenélés a zene világnapján Közös zenélés a zene világnapján Szeptember 29-én, a zene világnapja alkalmából közösségben élhetik meg a zenélés örömét fiatalok és idősebbek, kezdők és képzett zenészek a Pannon Köztéren. A Hangjáték ünnepi programja egy délutánba sűrítve mutatja meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei fejlesztési programjának lényegét: zenélni jó!  A Hangjáték két éve adja át a zenélés örömét egyre szélesebb rétegeknek.   2023. szeptember 26. 16:22 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. 2023. szeptember 24. 13:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.