Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink

2023. június 8. 11:03
Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett.

A négynapos rendezvényt a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közösen szervezi, a hagyományokhoz hűen nem csupán Veszprémben, de Balatonalmádiban és Balatonfüreden is lesznek vetítések. A szerdai megnyitóbeszédben Káel Csaba, a Magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, a magyar film erős pozícióban van, Európában London után a második legerősebb filmgyártásban.

Káel folytatta, a szakma azon dolgozik, hogy a kreatív erővel tovább fejlesszék, felhasználva ehhez minden tudást. Káel szerint a mozgóképben bemutatott történeteinkben rejlik identitásunk kulcsa, rendkívül fontos tehát, hogy a magyarok a magyarokról készítsenek filmet.

Porga Gyula polgármester örömét fejezte ki, amiért már harmadik alkalommal adhat otthont a fesztiválnak Veszprém, ami idén Európa Kulturális Fővárosa.

A megnyitót követően A nemzet aranyai című dokumentumfilmet láthatták a nézők a Szentháromság téren. Kemény Dénes egykori szövetségi kapitány és több játékos személyesen is részt vett a vetítésen, amelynek kezdete előtt dedikált vízilabda labdákat dobáltak a közönség soraiba.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.