Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Közel százmillió forintot csaltak ki befektetési kölcsön ígéretével

2023. június 9. 12:04 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folytatott nyomozást a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Az első sértett 2019-ben tett feljelentést, mert éveken keresztül azzal hitegette egy háromfős társaság, hogy nemzetközi banki kapcsolataik révén nagyobb összegű befektetési kölcsönt tudnak számára intézni. Az ügyintézés jutalékának és különböző üzleti ügyletek költségének ürügyével éveken keresztül pénzt kértek tőle, összesen közel nyolcmillió forinttal megkárosítva a feljelentőt.

Az elrendelt büntetőeljárás során további hét sértett került a nyomozók látóterébe, akiktől ugyanezzel a módszerrel összesen közel százmillió forintot csalt ki a háromfős társaság. A magát német üzleti társaság vezetőjének kiadó 65 éves férfi, illetve a magyar sértettekkel a kapcsolatot tartó 53 éves balatoncsicsói nő jellemzően egy kávézóban vagy étteremben találkozott a sértettekkel. A találkozókon a hazai banki környezetben kedvező hitelelbírálásra nem számító ügyfelekkel elhitették, hogy számukra nagy összegű beruházási kölcsönt tudnak intézni külföldi pénzügyi forrásokból. Azt állították, hogy a pénz lehívásának egyik feltétele, hogy az igénylőnek letétbe kell tenni az igényelt összeg körülbelül három százalékát. A sértettek hitelt nem kaptak, viszont a csalók éveken keresztül további költségekre kértek további összegeket. Majd amikor a sértettek ezt megelégelték és nem adtak több pénzt, megszakították velük a kapcsolatot és elérhetetlenné váltak. 

A nyomozás során a csalásban közreműködő magyar nő és két német állampolgárságú férfi ellen a rendőrség belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A 69 éves német elkövetőt 2021. december 20-án Németországban elfogták, majd Magyarországra szállították. A férfit Veszprémi Rendőrkapitányságon nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és előterjesztést tettek a letartóztatására, amelyet az illetékes bíróság elrendelt. A másik két gyanúsítottal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancs jelenleg is érvényben van. 

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.