Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C

Énekkel fejezték ki összetartozásuk

2024. június 10. 15:05
Ötödik alkalommal rendezte meg Veszprém Város Vegyeskara a Magyar Kórusok Találkozóját, melynek gáláját szombat este tartották a Hangvillában.

2018-ban tartott először találkozót ezen a néven a Vegyeskar, valójában azonban már több mint három évtizede majd minden nyáron szerveztek valamilyen formában nemzetközi léptékű kórusfesztivált: ilyenek voltak korábban például az Europa Cantat Éneklő Hetek, az Amerikai-Magyar Kórustalálkozók és Vivace fesztiválok, valamint a Dalvölgy, melyek az egész világról vonzották Veszprémbe az énekelni szeretőket.

A Magyar Kórusok Találkozóját kifejezetten a hazai és a határon túli magyar kórusok összehozására álmodták meg, egyedülálló lehetőséget kínálva a Kárpát-medencei, illetve a nyugati diaszpórában működő magyar kórusoknak június elején, a nemzeti összetartozás napja (június 4.) időpontjához közeli hétvégén.

Mindez persze nemcsak művészeti, kulturális szempontból fontos, hanem azért is, mert a közös ének szemmel láthatóan boldogságot is jelent, hiszen mindenki mosolygós arccal érkezett ezúttal is a háromnapos rendezvényre. Ez pedig, ahogy arra Halmay Gábor önkormányzati képviselő is rávilágított, felbecsülhetetlen érték, és legalább annyira hozzájárult Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címének sikeréhez, ahhoz, hogy az UNESCO A zene városa kitüntető címet ajándékozta a városnak, illetve ahhoz a célhoz is, hogy Veszprém az évtized végére Európa legélhetőbb városai közé kerüljön kategóriájában.

 

A háromnapos kórustalálkozón az érdeklődők a VVV kóruscsalád családi koncertjén vehettek részt, míg a szombati gálán a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskar, a komáromi Cantus luventus, a kolozsvári Szent Cecília Kórus, a bakonybéli Szent Mauríciusz Kórus, valamint a váci Vox Humana Énekkar lépett fel, vasárnap pedig templomi zenei szolgálatot teljesítettek a vendég énekkarok.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egy estére senki nem maradt magányos Egy estére senki nem maradt magányos VeszprémFest, Magyarország egyik legrangosabb zenei fesztiválja, mondhatni a magaskultúra helyi fellegvára, tegnap ismét bebizonyította, hogy milyen érzés az, amikor a zene közelebb hozza egymáshoz az embereket. tegnap 12:14 Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.