Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Nem is görög a görögdinnye – és az sem biztos, hogy gyümölcs?

2025. július 12. 23:27 // Forrás: green.hu
Kevés gyümölcs – vagyis zöldség? – tartozik annyira a nyárhoz, mint a görögdinnye. Mézédes, lédús, frissítő, a hőségben szinte minden magyar hűtőjében ott lapul belőle egy nagyobb darab. A neve alapján talán sokan úgy gondolják, a görögdinnyét valamilyen formában a görögök honosították meg, esetleg onnan származik – a valóság viszont ennél sokkal izgalmasabb, földrajzilag pedig jóval délebbről indul.

A görögdinnye, vagy más néven citrullus lanatus valójában Észak-Afrika sivatagos és félsivatagos régióiban őshonos. A mai Szudán, Egyiptom és Líbia területén már több mint 4000 éve termesztették, és nem elsősorban gyümölcsként fogyasztották, hanem vízforrásként használták: a termés belseje értékes ivóvizet rejtett. A görögök és rómaiak később valóban megismerték és termesztették is a gyümölcsöt, innen eredhet a magyar „görögdinnye” elnevezés.

Görögdinnye magyarul?

Manapság a görögdinnye nagy része külföldről érkezik hazánkba, és a magyar szezon előtt, már májusban megjelennek az üzletek polcain a spanyolországi, olaszországi és görögországi dinnyék. Ezeket elsősorban nagykereskedők és áruházláncok hozzák be, hogy kielégítsék a korai keresletet. De természetesen itthon is termesztik, a magyar dinnye általában csak június végén vagy július elején kezd el tömegesen megjelenni a boltokban és piacokon, és szezonja rendszerint augusztus végéig tart.

A görögdinnye hazai termőterülete az elmúlt években jelentősen csökkent, de még így is az egyik legfontosabb nyári gyümölcstermék maradt.

A főbb termőtájak Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves vármegyében találhatók, de jelentős mennyiségű dinnye kerül a piacra Baranya, Tolna és Pest megye egyes részeiről is.

A legismertebb hazai dinnyetermő vidékek közé tartozik Medgyesegyháza, Szatmár, valamint a Tisza menti homokhátságok.

A termelés mértéke évente 120–150 ezer tonna között mozog, az időjárás függvényében. A legnagyobb problémát az utóbbi években a szélsőséges időjárás, különösen az aszályok és a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék jelentik.

Most akkor gyümölcs vagy zöldség?

Nos, is-is. Botanikai szempontból a görögdinnye egyértelműen gyümölcs, méghozzá áltermés, pontosabban egy speciális típusú bogyó, amit kabaktermésnek nevezünk.

Ugyanakkor növénytermesztési és konyhakerti szempontból a görögdinnyét sokszor zöldségként tartják nyilván, mert egyéves növény, akárcsak a tök vagy az uborka, és mezőgazdasági művelése is inkább zöldséges kultúrákhoz hasonlít.

Gasztronómiai szempontból is a gyümölcs dominál, édes, lédús, desszertként fogyasztjuk, nyersen, hidegen – tehát minden szokás szerint a gyümölcsök közé soroljuk.

A görögdinnye nemcsak finom és frissítő, de meglepően egészséges is.

A gyümölcs 90-92%-a víz, ezért kiválóan hidratál – különösen nyári hőségben.

Tápanyagok szempontjából alacsony kalóriatartalmú (100 gramm kb. 30 kcal), viszont tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, valamint fontos antioxidánsokat, például likopint, amely a gyümölcs piros színéért is felel. A likopinról több kutatás is kimutatta, hogy segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint jótékony lehet a prosztata egészsége szempontjából is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét?

Ehhez öt támpontot ad a Fruitveb szakembere, Nagypéter Sándor.

1. Folt a dinnyén
A dinnyét mindenhol éri a nap, kivéve egy helyen, ahol a földdel érintkezik. Ezt egy folt jelzi. Ha a folt kicsi és fehér, akkor éretlen, ráadásul túl korán szedték le. Ha a folt sárga, akkor jó eséllyel érett, édes dinnyét kapunk.

2. Kocsány
A dinnye kocsánya is árulkodó lehet. Az érett gyümölcs már készen van, így a kocsány kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

3. Héj színe
Az érett görögdinnye héja általában sötétzöld színű és matt felületű. Kerüljük a fényes héjú dinnyéket, mivel ezek valószínűleg még nem érettek meg teljesen. Az érett dinnye héja szilárd és vastag, ezért érdemes megkopogtatni: ha mély, üres hangot hallunk, az általában jó jel. A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni. A világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

4. Repedések
A dinnyén lévő repedésekből is meg lehet állapítani az édességét. Minél több van belőlük, annál édesebb, hiszen annál több rovar porozta be a virágot.

5. Súly
Minden esetben vegyük a kezünkbe a dinnyéket, mert az igazán nehezek a legfinomabbak. Minél nehezebb a dinnye, annál több víz van benne, annál lédúsabb.

6. Kopogtatás
Emeljük fel a dinnyét, és finoman kopogtassuk meg. Ha a hang mély és üreges, az azt jelzi, hogy a gyümölcs belseje érett és lédús. A tompa vagy szilárd hang arra utalhat, hogy a dinnye még éretlen vagy túlérett.

A jövő dinnyetermesztése előtt több kihívás is áll: az éghajlatváltozás, a vízhiány, valamint az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások mind-mind új megoldásokat kívánnak. A precíziós mezőgazdaság, a víztakarékos öntözési rendszerek és a hibrid fajták elterjedése várhatóan kulcsszerepet játszik majd abban, hogy a görögdinnye a jövőben is megőrizze vezető helyét a nyári gyümölcsök között.

Szerző: Szendőfi Bori

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.