2021. január 18.
//
Piroska névnap

Auer Lipót élete

2010. november 21. 4:02
"…Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt."

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845 – 1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttől a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig.

Az oroszországi forradalom után az Egyesült Államok fogadta kitárt karokkal: a világ elsőszámú művészeti iskoláinak, a Juilliard Graduate School of Music (New York) és a Curtis Institute (Philadelphia) professzora lett. Még nyolcvanévesen is koncertezett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei : Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc, Szergej Rachmanyinov. Világhírű muzsikusok sokasága került ki kezei alól: Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Efrem Zimbalist és még sorolhatnánk a hegedűvirtuózok hosszú sorát.

Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És persze magyar, hiszen vallotta: „minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el”.

„…Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt. Szülőföldem hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt neveltek fel…” (Auer Lipót)

Auer alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál. Az összes jelentős orosz hegedűs Auer-tanítványnak tartja magát, hiszen az ő pedagógiája száll tanárról diákra, több mint száz éve. Amikor Európa nagyvárosaiba utazott Auer, fiatal hegedűsök kolóniája követte mindenhova, várva, hogy csak egy ellesett pillanatból többet tanulhassanak, mint addig talán évekig tették.

Auer Lipót Veszprémtől Szentpéterváron át New Yorkig ívelő páratlan életútja, művészi és pedagógusi nagysága nyilvánvaló tényét Gyökerek és ágak című dokumentumfilmben mutatják be.  Ezáltal méltón őrizzük emlékét azoknak a magyaroknak, akikre büszke a nagyvilág, de akikről eddig méltatlanul hallgatott hazája.

Zenés tv-filmmel az alkotóknak kettős a célja: Auer Lipót életútját közel hozni szülőföldjéhez, és szülőföldjét megismertetni a nagyvilággal. Bemutatják életét a veszprémi hegedűóráktól, a budapesti, bécsi tanulmányokon át, az európai turnékig. Felelevenítik a szentpétervári évtizedeket, a veszprémi vakációkat és New York meghódítását. A filmben
világhírű muzsikusok interjúkkal tesznek tanúságot Auerről. Igazi különlegességeket is bemutatnak, mint Auer egykori stradivári hegedűjét, mely ma a Chicagói Stradivári Társaság tulajdona, a Carnegi Hall-beli koncertjének hangfelvételeit, a Szentpétervári konzervatórium Auer-termét, és persze rengeteg zenét – archív anyagokból, de mai koncertfelvételekből is, melyeken a Bartók–Pásztory díjas Mendelssohn Kamarazenekar
és Kováts Péter hegedűművész közreműködésével mutatjuk be a nagy muzsikus életművét.

A filmben megszólalnak:
Heller Ágnes filozófus, Auer közeli rokonságának tagja - a zseniről és a tehetség fogalmáról, az egyediségről és a művészet taníthatóságáról,
Fischer Iván Kossuth-díjas karmester – a vezénylés és az interpretáció művészetéről,
Vladimir Ashkenazy zongoraművész, karmester, a Sydney Symphony vezető karmestere – a szentpétervári Konzervatóriumban zajló zenekari munkáról és Auerről,
Prof. Szergej Sztadler hegedűművész, a Szt. Pétervári Konzervatórium rektora – az orosz hegedűiskola történetéről, Auer művészetéről, szerepéről a korabeli orosz zenei életben,
Vadim Gluzman izraeli hegedűművész – Auer egykori Stradivariusának bemutatása,
Prof. Detlef Altenburg, a weimari Zenetudományi Intézet és a Liszt Múzeum igazgatója – Liszt és Auer találkozásáról,
Prof. Dr. Batta András, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora – a magyar hegedűs hagyományokról,
Marina Akimova, moszkvai hegedűtanár – Auer pedagógiájáról, személyiségéről,
Szászné Réger Judit budapesti hegedűtanár – Auerhegedűiskolájáró

A filmfelvételek közreműködői többek között :
Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész
Kováts Péter hegedűművész
Gábor József zongoraművész
Auer Ifjúsági Szimfonikus Zenekar
Mendelssohn Kamarazenekar
Győriványi Ráth-György karmester

A filmet szerkesztette Kováts Péter hegedűművész, rendezte Bárány László.

A Gyökerek és ágak című film sajtóbemutatójára és szakmai vetítésre november 29-én kerül sor Budapesten, a Corvin Budapest Filmpalotában.

vehir.hu

További cikkek

Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Hétvégén is folytatódott a szociális szférában dolgozók tesztelése, valamint az idős otthonokban élők beoltása koronavírus ellen.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.