2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Pályakezdődként 300 ezres fizetés Pannon Egyetem diplomával?

  • Hírek
  • 2017.01.02
    13:22
  • eduline.hu
Nagyon is lehetséges: az országos felmérések szerint megközelítőleg ennyit keresnek a frissen végzett műszaki diplomások.

Nemcsak jó állást, de garantáltan magas fizetést is nyernek azok a hallgatók, akik valamilyen műszakon szakon szereznek diplomát - írja az eduline.hu nemrégiben megjelent cikkében. Az oktatási hírportál Czellecz Zoltánnal, a Randstad fejvadász cég üzletfejlesztési igazgatójának segítségével elemezte a munkaerőpiac alakulását. Czellecz szerint ma a műszaki pályán egyre több a hiányszakma – például villamos- és gépészmérnök sincs elegendő –, s eközben a leendő munkaerő-állomány sem bővül. „ Elsősorban a Magyarországon termelő, valamint a logisztikai cégek jelentenek folyamatosan bővülő felvevőpiacot” – magyarázza a szakember.

A felsőfokú műszaki végzettségűek ráadásul az átlagnál hamarabb találnak munkát, és jobban is keresnek, ami a munkáltatónál eltöltött idővel arányosan növekszik. A diplomások pályakövetési rendszerében (DPR) a volt diákokat kifaggató adatokból az derül ki, hogy a friss diplomások 7 százalékos munkanélküliségével szemben a műszakiak átlaga 4 százalék. Az, aki elhelyezkedett, jó eséllyel (60 százalék) a tanult szakterülete szerinti munkát végezhet, és a fizetés is kimagasló: a diplomás átlaghoz képest a műszaki területen végzettek jobban keresnek. Ma egy kezdő mérnök, aki némi szakmai gyakorlattal is rendelkezik, 300-400 ezer forintos bruttó bért is remélhet.

A felsőoktatási adatok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Országos Egészségbiztosítási Alap adatbázisainak összekapcsolásával készült elemzés szerint a Pannon Egyetem hallgatói kifejezetten jó pozícióból indulnak ebből a szempontból. Az adatok alapján ők a legjobban keresők havi bruttó 312 ezer forintos fizetéssel, míg a Nyíregyházi Főiskola műszaki szakot végzett friss diplomásainak átlagosan 172 ezer forinttal kell beérniük.

Az Eduline cikke szerint a legnépszerűbb műszaki szakma egyébként a gépészmérnöki, ezt követi a villamosmérnök alapszak és a műszaki menedzser képzés, a mechatronikai mérnökök pedig a fizetések alapján számítanak rekordereknek - ők átlagosan havi bruttó 314 ezret keresnek.

A friss diplomásokra gyakorlatilag folyamatos az igény, nyelvismerettel és az egyetemi évek alatt szerzett tapasztalatokkal lehet a legjobb állásokat megszerezni. De egyre nagyobb eséllyel pályáznak már ezekre a helyekre még a kevésbé céltudatos hallgatók is- teszik hozzá.