2018. június 19., kedd
Gyárfás névnap

Innováció és útmutatás

Társadalmi innovációs versenyek lebonyolítását segítő kézikönyvet adott ki a Pannon Egyetem, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalok minél aktívabb és elkötelezettebb szereplői legyenek a helyi közösségeknek.

A kézikönyv hátterét adó projektről kedden tartott sajtótájékoztatót az egyetem, ahol dr. Fehérvölgyi Beáta projektkoordinátor elmondta: a Gazdaságtudományi Karnak kiemelt célja, hogy minél nemzetközibbé váljanak és felkerüljenek az európai felsőoktatás térképére. Mindamellett fontosnak tartják a szemléletformálást, illetve egy olyan oktatási módszer kidolgozását, amely igazodik a mai fiatalok igényeihez.

Utóbbiakat kombinálva indították el az Erasmus+ Program keretében megvalósult I-SICS Nemzetközi Társadalmi Innovációs Versenyt hallgatóknak és felnőttképzésben résztvevőknek. A projekt célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülő társadalmi problémákra és ösztönözzék őket a társadalmi felelősségvállalásra.

Fehérvölgyi BeátaFehérvölgyi Beáta

Ennek érdekében 2015 folyamán egy komplett kutatást végeztek a témában, majd annak eredményeit felhasználva hirdették meg a versenyt. A versenyzők feladata olyan újszerű és innovatív ötletek kidolgozása volt, amelyek egy-egy társadalmi problémára adnak választ és hozzájárulnak a foglalkoztatottsághoz, legyen szó szociális problémákról, a digitalizáció elterjedéséről az oktatásban, a hátrányos helyzetűek pályaorientációjának elterjedéséről vagy a mozgásszegény életmód ellensúlyozásáról. Nem nonprofit vállalkozások létrejöttének megszületése volt a cél, hanem olyanoké, amelyek céljaikat tekintve túlmutatnak a profitmaximalizáláson – mondta el Fehérvölgyi Beáta.

Az ötletek kidolgozásához a versenyzők mentori segítséget is kaptak, illetve részt vettek egy tréningen, ezt követően pedig minden résztvevő ország (Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Szlovákia és Horvátország) egy regionális versenyen mérettette meg magát, a döntőbe kerültek pedig Balatonalmádiban mérték össze tudásukat.

A projekt révén számos izgalmas ötlet született, és noha a továbbfejlesztéshez egy inkubátorházra is szüksége lenne az egyetemnek, a kilátások nem rosszak, hiszen az effajta kezdeményezések az egész Európai Unió területén nagyon támogatottak.

Bogdány EszterBogdány Eszter

További versenyek pedig valószínűleg várhatóak, hiszen a projekt részeként elkészült egy kézikönyv is, az I-SICS KIT, amely társadalmi innováció témájú versenyek szervezéséhez nyújt segítséget. A három részből álló útmutató első felében a külföldi projektpartnerekkel közösen összegyűjtött jó gyakorlatokat mutatja be, a második rész a konkrét versenykoncepciót írja le, azazhogy miként kell jól megszervezni egy ilyen versenyt, a harmadik részben pedig az eddigi tapasztalatokról adnak visszacsatolást – tájékoztatott dr. Bogdány Eszter, a projekt szakmai koordinátora.

A kötet emellett tartalmazza a belga csapat üzleti tervét is, az alábbi linken pedig minden intézmény számára elérhető: http://isics.gtk.uni-pannon.hu/isics-kit/