2018. július 16., hétfő
Valter névnap

Újra bevetésen a bakonyi bitfaragók

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar immár ötödik alkalommal rendezte meg a Bakonyi Bitfaragó Bajnokság elnevezésű országos középiskolai programozási csapatversenyt, amely a Kar tehetséggondozó programjának fontos részét képezi.

A verseny célja a középiskolás diákok logikus gondolkodásának fejlesztése, a csapatmunka, a kreatív feladatmegoldás gyakorlása és a programozás népszerűsítése.

Nem csak egy szintfelmérő versenyről van szó, hiszen a döntőig több körben kellett feladatokat megoldaniuk a jelentkezőknek, előre kijelölt mentorok segítségével. A versenyre idén minden eddiginél több – összesen 51– csapat jelentkezett az ország minden tájáról, az első két forduló megmérettetései után a döntőben a legjobb 8 csapat mérkőzhetett meg egymással.

A Pannon Egyetem aulájában november 11-én megrendezett döntőben a háromfős csapatoknak olyan önvezető autót kellett fejleszteniük saját fejlesztésű webes megoldásaikkal, amely az előre megadott pályákon a biztonságos úttartást, akadály-felismerést és -kikerülést lehetővé tevő legnagyobb sebességgel képes végighaladni. Fontos szempont volt, hogy minél kevesebb szenzor felhasználásával működjenek az autók, és vizuálisan is jól lehessen követni az autó mozgását és működési paramétereit. A nap végén a zsűri értékelte a megoldások ötletességét, technológiai színvonalát, a csapatok bemutató előadását.

A Bakonyi Bitfaragó Bajnokságot idén a TeamToir csapata nyerte meg, tagjai a Hódmezővásárhelyi SZC Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói: Kiss Benedek, Lázár Csanád és Takács Bence. Második helyen végzett a RADEOff21 csapata, amelynek tagjai a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégiumnak növendékei: Benedek Katalin, Lovász Bence és Soós Tamás. A dobogó harmadik fokára pedig a Backtrackers csapata állhatott fel, melynek tagjai a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának diákjai: Szalai Csongor, Pavlik Dániel és Rafael László.

A döntő első három helyezett csapatának tagjai a Delta Services Kft. felajánlásának köszönhetően értékes tárgyjutalomban részesültek, de az őket felkészítő tanárok és a többiek is ajándékcsomaggal térhettek haza.