2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

Hogyan vegyünk céget?

… és szerezzünk hozzá tőkét? Lényegében ezt a feladatot kellett megoldaniuk a Pannon Egyetemen 17. alkalommal megrendezett Tímár László Esettanulmányi Megoldó Verseny résztvevőinek.

A február 24-én kezdődött és jelenleg is zajló 50 órás verseny a Gazdaságtudományi Kar legnagyobb rendezvényeként nemcsak a hallgatóknak jelent izgalmas kihívást, de rendkívül fontos kapcsolatot jelent az iparral, hiszen minden egyes eset egy fontos munkaerőpiaci problémát jelenít meg.

Ez a kép pedig jól beleillik a kar stratégiájába is, miszerint igyekeznek minél szorosabbra fűzni az együttműködést a vállalkozásokkal: „egyre jobban kezd felfutni az Üzleti Tudásközpont működése, a két rendezvény fontos szinergiákat fejt ki, sikeres mini MBA-tanfolyamot tartottunk a Grundfos számára és a székesfehérvári vállalatokkal is egyre szorosabb a kapcsolatunk” – mondta el dr. Kovács Zoltán dékán a verseny hétfői sajtótájékoztatóján. Emellett igyekeznek a középiskolások felé is nyitni, akik vezetőjük révén ugyancsak képviseltetik magukat az esettanulmányi versenyen.

Kovács Zoltán, Gasparetz AndrásKovács Zoltán, Gasparetz András

Ami az idei megmérettetést illeti, a Pannon Egyetem 12 csapata mellett a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, valamint a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói mérik össze tudásukat és kreativitásukat, miközben ugyanannak a problémának a különböző megközelítése révén egymástól is tanulnak – tájékoztatott Szentes Balázs főszervező.

A hallgatók feladata ezúttal egy cég megvásárlása volt: összesen nyolc eladásra kínált, zömében kis-és középvállalkozás közül választhattak, majd miután eldöntötték, hogy melyikben látnak fantáziát, meg kellett győzniük a befektetői csoportként funkcionáló zsűrit arról, hogy tervüket anyagilag is támogassák. A fiataloknak összesen 24 óra állt rendelkezésére az eset kidolgozására, melynek konkrét terveket is kellett tartalmaznia arról, miként vennék át és fejlesztenék tovább a valóságban is létező cégeket, amelyek között vadhúsfeldolgozó üzem, mosoda, vasöntöde, valamint kozmetikumok és étrend-kiegészítők forgalmazásával foglalkozó vállalkozás is volt.

Zajlik a versenyZajlik a verseny

„Ez egy rendkívül speciális helyzetet teremtett, mert az egyetemi tanulmányaik alatt egy cég megvételének mikéntjeivel nem foglalkoznak a hallgatók – hogy egy kis segítséget kapjanak, a verseny előtt egy rövid előadást hallgathattak meg erről a partnereinktől” – tette hozzá Gasparetz András szervező.

A versenyzőknek azonban nem csak ez jelentett kihívást: idei újításként a tervek vázolásánál nem használhattak prezentációt, úgy kellett meggyőzniük a zsűrit, mintha csak egy munkaebéd közben beszélnék meg az adás-vétel részleteit. Bár ez abszolút komoly helyzet, a szervezőknek volt annyi humora, hogy az elsőre talán kellemetlen meglepetés ellensúlyozásaként egy mémversenyt hirdessenek, amiben a hallgatók őszintén elmondhatták, mit éreztek a technikai eszközök elhanyagolása miatt, amit vasárnap este szintén véleményezett egy külön zsűri.

Jobbra: Szentes BalázsJobbra: Szentes Balázs

S bár a konkrét esettanulmányi verseny eredményeit még nem lehet tudni, a szervezők annyit elárultak, idén is nagyon ötletes megoldások születtek, amelyek a későbbiekben bizonyos mértékben akár realizálódhatnak is.