2019. március 19., kedd
József névnap

Ismét az egészségügyben dolgozókat díjazták

Tizedik alkalommal adták át kedden a dr. Csillag József emlékére alapított elismerést, melyet hagyományosan egy háziorvos és egy szakorvos vehet át az emlékülésen.

A díjat eredendően dr. Vándorfi Győző kezdeményezésére a kórház Szakmai Vezető Testülete, a kórház igazgatója és a díj finanszírozását azóta is biztosító EGIS Zrt. alapította még 2009-ben, kifejezve nagyrabecsülésüket a közvetlen betegellátásban dolgozó orvos kollégák iránt, valamint emléket állítva a II. Belgyógyászati Osztály egykori főorvosának példaértékű munkájáért.

Vándorfi Győző, Dávid GyulaVándorfi Győző, Dávid Gyula

Dr. Dávid Gyula főigazgató és Vándorfi köszöntőjükben elmondták, bár az egykor továbbképzésekre lehetőséget adó emlékülés ma már csak a díjátadót és egy szakmai előadást takar, Csillag József szellemisége ma is köztünk él: emléke minden helyzetben kiutat mutat, özvegye, Demel Eszter koncertjei és látogatásai révén pedig a hétköznapokban lélekben újra kapcsolatba kerülhetnek vele.

Az oklevélből, emlékplakettből és pénzjutalomból álló Csillag-díjat idén dr. Kiss Éva, a kórház szemészetének főorvosa és dr. Magyar Cecília, balatonfüredi háziorvos kapta.

Dr. Kiss Éva Monostorapátiban, egy elzárt kis faluban nevelkedett, ahol a mai napig nagy szónak számít, ha valaki orvosi pályára lép. 1981-ben a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, s bár eredetileg belgyógyász szeretett volna lenni, az akkori körülmények erre nem adtak lehetőséget, így amikor férjével Veszprémbe költöztek, jelentkezett a megyei kórházba, ahol a szemészeten kapott munkát. Az alapellátáshoz szükséges tudnivalókat itt tanulta meg, s rövidesen már a szakorvosi rendelőben is vállalt feladatokat. Munkáját felváltva végezte itt és a kórházban – 23 éve már csak a szakorvosi rendelőben dolgozik, és elsősorban gondozási feladatokat lát el. Bár a szemészet szűkebb szakmának tűnik, szorosan kapcsolódik a több szakághoz is, éppen ezért fontos folyamatosan lépést tartani, hogy a pácienst mindig felkészülten fogadják, a doktornő pedig úgy látja, évek óta tartó pályafutása a betegeket is bizalommal tölti el, hiszen mindig tudnak kihez fordulni.

dr. Magyar Cecília, dr. Kiss Évadr. Magyar Cecília, dr. Kiss Éva

Dr. Magyar Cecília Mezőlakon született, kezdetektől fogva orvosnak készült. Pécsett, az idegsebészeti klinikán kezdte meg ápolói tevékenységét 1983-ban, ahol egy évet töltött, miközben részt vett az egyetemi előkészítőn. Diplomáját 1990-ben szerezte meg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, később a röntgenklinikán, majd a sebészeten dolgozott. Az itt szerzett szakmai és gyakorlati tudás máig elkíséri munkájában. 1992-ben került Balatonfüredre, ahol először a Szívkórház rehabilitációs osztályán kapott helyet. Később megtanulta az endoszkópiát és az echokardiográfiát, majd a kardiológiai sürgősségre került. 2002-ben vásárolta meg felnőtt háziorvosi praxisát, azóta is ebben a feladatkörben tevékenykedik két kollégával. Úgy véli, háziorvosként egy kicsit mindenhez kell érteni, de azáltal, hogy személyesen is ismeri a betegeket, hátterüket, könnyebb felállítani a diagnózist, ami a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást szolgálhatja. Háziorvosi feladatai mellett tíz éve végzi a Gyöngyvirág Onkológiai Egyesület szakmai vezetését is.

Az emlékülésen a díjazás mellett egy tudományos előadást is meghallgathattak a résztvevők Diétázunk vagy táplálkozunk? címmel.