2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Kettős toborzóünnep Veszprémben

  • Hírek
  • 2018.06.02
    11:20
  • hovedelem.hu/Kálmánfi Gábor
Az országban elsőként a „királynék városában” adtak át olyan toborzóirodát, mely nem katonai objektum területén található – nevezetesen a Pannon Egyetemen. Nem mellesleg május 30-án aláírta szerződését a századik megyei önkéntes területvédelmi tartalékos is.

Persze ilyen eredmények eléréséhez széles körű összefogásra volt szükség. Ezt emelte ki a Pannon Egyetemen köszöntőjében Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka is, aki szerint a tartalékos rendszer kiépítése során nagyon sokat számít az önkéntes tartalékosok különféle rendezvényeken való megjelenése.

„Idén a megyében számos helyen vettünk részt március 15-ei megemlékezéseken, és természetesen a hősök napi megemlékezéseken is. Ennek nagyon sok pozitív hozadéka volt. A katonai toborzás elmúlt évtizedeinek szempontjából is igen jelentős lépés, hogy mostantól kezdve civil intézményben – itt a Pannon Egyetemen – is működik katonai toborzóiroda” – húzta alá az őrnagy.

Az egyetem részéről dr. Gerencsér András rektor méltatta az iroda átadásának jelentőségét. Véleménye szerint az ember legelemibb szükséglete a biztonság, és a Magyar Honvédség mindig is nagyon sokat tett ezért. Hozzátette, hogy sok egyetemi hallgató is a seregben találja meg számításait.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere úgy fogalmazott: a haza védelme mindenkinek alapvető kötelessége, és szerinte ez az iroda hűen szimbolizálja ezt a gondolatot is.

Az irodát a nemzetiszín szalag átvágásával dr. Kovács Gyula, az egyetem kancellárja és Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka adták át. Szűcs ezredes beszédében elmondta: országos szinten immár több mint 7000 főt számlál az önkéntes tartalékos rendszer. Hozzáfűzte: a sors fintora, hogy a parancsnokság tizenkettedik egyetemként, utolsónak a veszprémi intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, most mégis elsőként nyílik itt toborzóiroda.

Az átadóünnepségen ünnepélyes körülmények között írta alá szerződését másokkal egyetemben Gressai Dorina, a századik megyei önkéntes műveleti tartalékos.

A rendezvényen közreműködött a Légierő Zenekar - Veszprém.

Fotó: a szerző felvételei