2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Új gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak magyar kutatók

A Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem karain olyan új, mesterségesen előállított kismolekulák tervezése és vizsgálata folyik, amelyek segíthetnek a szívelégtelenségben és a gyulladásos betegségekben szenvedőkön.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt és az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új, mesterségesen előállított kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul.

A projekt megvalósítása során kifejlesztett hatóanyagok a sejtek energiatermeléséért felelős sejtalkotóelem, a mitokondrium megfelelő működésének megtartását célozzák különféle stressz szituációk esetén. A legígéretesebb molekulák hatását szívelégtelenség és a kontrollálatlan gyulladásos folyamatok, az úgynevezett szeptikus sokk során fogják tesztelni.

A mitokondriumot célzó gyógyszeres kezelés rendkívül ígéretes kezelési lehetőség lehet a már említett kórképek esetében, és jelentősen csökkentheti a betegségek magas halálozási arányát is.

A fejlesztés kiindulási pontját képező egyes vegyületek – amelyek már maguk is rendelkeznek egyedi védő hatásokkal – szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében előnyös hatásúnak bizonyultak a projektben részt vevő intézetek által végzett vizsgálatok eredményei alapján.

Ezen vizsgálatok során a szakemberek előállítottak egy olyan mesterséges kismolekulát, amely állatkísérletben nemcsak megállítja, de bizonyos esetekben vissza is fordítja a szívelégtelenség folyamatát, ami az eddig vizsgált hatóanyagokkal összehasonlítva egyedülálló hatásnak mondható.

A projekt keretében mitokondrium védő hatással bíró vegyületek kifejlesztése a cél. A kutatás eredményeként nemcsak új gyógyszerjelölt molekulák jöhetnek létre, hanem egy olyan, több tudományterületet érintő stratégiai műhely is kialakulhat, amely hazai és nemzetközi pályázatokban sikeresen szerepelhet. Mindez lehetőséget biztosíthat nemzetközi kutatási hálózatokhoz történő csatlakozásra is.