2019. június 19., szerda
Gyárfás névnap

Elektronmikroszkópos laboratóriumot adtak át az egyetemen

A mintegy 924 millió forintos támogatással megvalósult világszínvonalú laboratórium nemcsak a Pannon Egyetem kutatásait és oktatását emeli új szintre, de az ipari szereplők számára is új távlatokat nyit meg, s akár a bűnüldözésben is segítséget jelenthet.

A laboratóriumot kedden ünnepélyes keretek között adták át a Pannon Egyetemen, ahol Gelencsér András rektor arról beszélt, a tudás mellé végre a technika is felzárkózott. Előbbit jól bizonyítja egy másfél évvel ezelőtti felmérés is, mely szerint az intézmény földtudományok területén elért eredményei kétszeresen is meghaladják a nemzetközi átlagot, ahogy sok magyar egyetemet is.

Pósfai Mihály részletesen szemléltette az új berendezéstPósfai Mihály részletesen szemléltette az új berendezést

– Ebben kétségtelenül nagy szerepe van dr. Pósfai Mihálynak, aki több mint 30 éve foglalkozik elektronmiszkópos kutatásokkal, s aki egyben a terület egyik legnevesebb kutatója is. Eddig azonban ezek a kutatások mindig a partnereink, többek között az MTA laboratóriumában zajlottak, mert az egyetem nem rendelkezett a megfelelő technikával. A szakértelem tehát adott volt, pár évtizedes késéssel pedig az eszköz is megérkezett – fogalmazott a rektor.

Az állam és az unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt két elektronmikroszkópot, egy ún. pásztázó, valamint egy transzmisszós elektronmiszkópot foglal magába, melyeket dr. Pósfai Mihály, a NANOLAB vezetője és dr. Kovács Kristóf mutattak be a világ minden pontjáról érkezett vendégeknek. Mivel utóbbi rendkívül érzékeny a zajokra és a környezeti tényezőkre, egy speciális, új épületet is kialakítottak neki az egyetemen.

Világszínvonalú fejlesztés szemtanúi lehetünkVilágszínvonalú fejlesztés szemtanúi lehetünk

Pósfai elmondta, transzmissziós elektronmiszkópja korábban két ízben is volt az intézménynek, ezek azonban az évek alatt elavultak – a mostani, világszínvonalú berendezés teljesen új távlatokat nyithat az anyagvizsgálatokat igénylő kutatásokban. A műszer képi, szerkezeti és kémiai információkat is nyújt a szilárd anyagokról, a mikrométerestől az atomi felbontásig. Mivel ehhez hasonló teljesítményű mikroszkóp sem a Dunántúlon, sem országos szinten nincsen, a berendezés nemcsak az egyetemi oktatást könnyíti meg, de a régió alap-és alkalmazott kutatási pályázati potenciálja is jelentősen nő, valamint a fiatal kutatók megtartásában és a nemzetközi szerep erősítésében is rendkívül hasznos lesz. Emellett az eszköz az alapkutatásokon túl az ipar egyes ágazatainak (pl. gyógyszeripar) anyagvizsgálati feladataira is alkalmas.

Hasonló felhasználási területekkel bír a pásztázó eletronmiszkóp is, mely nanométeres felbontásának köszönhetően képes bármilyen minta felületi morfológiai és összetételi vizsgálatára, valamint a kristályos anyagok kristálytani szövete is feltérképezhető vele - magyarázta el dr. Kovács Kristóf. A tudományos kutatásokon túl a mikroszkóp elsősorban a fémekkel, gyógyszerekkel, kerámiákkal kapcsolatos ipari anyagvizsgálatokban jön jól, de akár a bűnüldözés hatékonyságát is növelheti, ahogy azt egy korábbi eset bizonyította, mikor az állítólagosan csak virágvágásra használt metszőollón a drótkerítés rézdarabkáit találták meg.

A tájékoztató után a jelenlévők személyesen is megtekinthették az elektronmikroszkópokat, majd workshopokon vehettek részt.