2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében adták át Budapesten az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium adományozta az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megméretés próbáját is kiálló kutatási eredményeket létrehozó alkotók megbecsülésére, tevékenységük társadalmi elismerésére létrehozott Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat.

Hancsók Jenőt, az MTA doktorát, a Pannon Egyetem professor emeritusát a műtrágyák minőségjavítása és a belsőégésű motorok hagyományos és alternatív forrásból származó korszerű üzemanyagainak kutatásában, fejlesztésében elért, nemzetközileg is elismert, a vegyiparban hasznosított és új értékeket teremtő eredményeiért díjazták.

Hancsók Jenő, okleveles vegyészmérnök, professor emeritus, az MTA doktora 1972 óta dolgozik a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékén. Kiváló oktató- és kutató munkája mellett tevékenyen részt vesz az Egyetem és különböző hazai, nemzetközi tudományos és szakmai szervezetek munkájában. A szénhidrogénipar területén a Magyar Szabványügyi Testület Műszaki Bizottság és a Magyar Nemzeti Akkreditáló Testület szakértője.

Szerteágazó tevékenységének egyik kiemelkedő eredménye, hogy a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék első vezetőjeként teljesen új, korszerű elhelyezési, biztonságtechnikai, berendezés- és készülék infrastruktúrát hozott létre, ami nemzetközi szinten is elismert oktatási és kutatási feltételeket biztosít.

Nemzetközi szinten kiemelkedő és iránymutató eredményeket ért el a hagyományos és az alternatív forrásból előállított korszerű motorhajtóanyagok és kenőanyagok, valamint azok adalékai kutatása-fejlesztése területén.

Mérnökgenerációk sokaságát nevelte ki, témavezetésével készült PhD dolgozatok száma 17, az általa irányított TDK, diploma-, szak- és tervezési dolgozatok száma meghaladja a 250-et. Ezen szakemberek napjainkban a nemzetgazdaság meghatározó vegyipari vállalatainak különböző szintű vezetői, elismert, sikeres mérnökei.