2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Nyílt napon tájékozódhatnak a diákok

Az induló szakokról, a duális képzésről és az európai és hazai forrásokból megvalósuló fejlesztésekről is információt kapnak a diákok szerdán, a Pannon Egyetem nyílt napján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága a felsőoktatási intézmények nyílt napjaihoz kapcsolódva országos road showt indított, amelynek fő célja a Széchenyi 2020 program keretében támogatott oktatási forma, a duális képzés népszerűsítése és az uniós, hazai forrásból megvalósuló fejlesztések bemutatása, amelyek az egyetemen elsajátítható ismeretek megszerzéséhez járulnak hozzá.

- A Pannon Egyetem erős intézmény, amelyben a pályázatok, projektek nagyon fontos szerepet játszanak: a pályázatok adják meg a lehetőséget arra, hogy olyan kutatásfejlesztései tevékenységet végezzünk, olyan infrastruktúrát alakítsunk ki, amely a gyakorlati képzést maximálisan támogatja - fogalmazott Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora.

László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte a nyílt napok fontosságát: a fiataloknak egy olyan döntést kell meghozniuk, amely akár az egész életüket meghatározza, egy nyílt nap segít a döntés meghozatalában. Elmondta, hogy a road show keretében saját standdal vesznek részt a Pannon Egyetem nyílt napján, ahol céljuk, hogy tájékoztatva a diákokat az adott egyetemen zajló fejlesztésekről, átfogóbb képet adjanak a döntéshozáshoz.

Dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem Általános és Tudományos rektorhelyettese ismertette az egyetemen zajló fejlesztéseket: az egyetemen összeségében száz futó pályázat, projekt van, ezeknek az értéke összesen 18,8 milliárd forint. A rektorhelyettes három projektet emelt ki, amelyeket részletesebben mutatott be: az Épületek korszerű hőtárolása környezetbarát fázisváltó anyagok alkalmazásával építő- és szigetelő elemekben, a Duális képzés fejlesztése a Pannon Egyetemen pályázatokat és az Elektronmikroszkópos labor létrehozására vonatkozó projektet.

Az egyre népszerüsödő duális képzéssel kapcsolatban a Pannon Egyetem kiemelkedően teljesít: jelenleg 178 diák tanul az említett munkaformában. A gyakorlatorientáltabb oktatás a programban résztvevő vállalatoknak, cégeknek, illetve az egyetemnek is jó: olyan szakembereket képzünk, akik úgy kerülnek ki az egyetemről, hogy vannak tapasztalataik a cég működésében és a használt technológiákban is - mondta a rektorhelyettes.

A Pannon Egyetem duális képzés tekintetében jelenleg 128 céggel tartja a kapcsolatot, közülük 56-nál van aktív hallgató. Partnereik körében megtalálható kis-közép-nagy vállalatok mellett multinacionális cégek is. 2015 szeptember óta 252 hallgató csatlakozott a duális képzéshez, a lemorzsolódás miatt jelenleg 178 duális képzéses diákjuk van. A képzés indulása óta egy mester szakos hallgató szerzett duális diplomát, a 2018/19 tanév első félévében újabb 10 duális diplomaát adtak át.

Az elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására vonatkozó pályázat célja egy olyan laboratórium létrehozása, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt. A projekt két, különböző jellegű mérésekre alkalmas nagyműszer, egy pásztázó és egy transzmissziós elektronmikroszkóp beszerzését tartalmazta.

A laboratórium az egyetem öt kara közül három képzését és kutatómunkáját támogatja: a Mérnöki, a Műszaki Informatikai és a Georgikon Kar oktatói, kutatói, doktoranduszai és hallgatói számára jelent minőségi változást az új kutatási infrastruktúra. A természet- és élettudományok területén dolgozó kutatók számára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények elérését és ezek publikálását segíti, valamint a nemzetközi kutatási pályázatokban való sikeres részvétel esélyét növeli.

Elektronmikroszkópos laboratóriumot adtak át az egyetemen - vehir.hu

A mintegy 924 millió forintos támogatással megvalósult világszínvonalú laboratórium nemcsak a Pannon Egyetem kutatásait és oktatását emeli új szintre, de az ipari szereplők számára is új távlatokat nyit meg, s akár a bűnüldözésben is segítséget jelenthet.