2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Amikor a doktoranduszok fesztiváloznak

Doktori képzésben részt vevőknek, fiatal kutatóknak szervez fesztivált a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Pannon Egyetemmel és az intézmény Doktorandusz Önkormányzatával karöltve augusztus 15-18. között Keszthelyen DOSZFESZT néven.

Van egy furcsa feltevés a fejünkben arról, hogy a doktoranduszok jobbára csak a kutatásaik és disszertációik fölé görnyednek, az egyetemi mulatozást legalábbis többnyire nem azokhoz a hallgatókhoz kötjük, akik épp a doktori címük megszerzésén fáradoznak. Pedig szórakozni ők is szoktak, maximum már nem az ereszd el a hajam partikra vágynak.

Nagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó PéterNagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó Péter

A DOSZFESZT célja, hogy azoknak az egyetemistáknak – elsősorban doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak, oktatóknak – is minőségi kikapcsolódást nyújtson, akik az akadémiai szférában tevékenykednek. A rendezvény nem előzmény nélküli: korábban a DOSZ már sikerrel rendezte meg nyári táborait, most azonban új névvel és arculattal, nagyobb szabású programmal tér vissza – mondta el Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.

A mesterséges intelligencia lesz az egyik fő témaA mesterséges intelligencia lesz az egyik fő téma

A négynapos fesztivál alatt a doktoranduszok informálódhatnak arról, hogyan tudnak előrelépni, milyen mobilitási lehetőségek vannak, hogyan érdemes kutatniuk. Előbbiek a doktorin gondolkodó mesterképzésben tanulóknak is érdekesek lehetnek, így a rendezvény előttük is nyitott, a fesztivál második napjának témája, a mesterséges intelligencia és felhasználási területei pedig valószínűleg mindenkinek megmozgatják a fantáziáját. Bár a téma körül még a sok a kérdés, az már most látszik, hogy a jövő az MI irányába mutat, amely mind a kutatásokban, mind az iparban egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.

Mindemellett a szervezők lazább programokkal is készülnek, többek között különböző interaktív játékokkal, blues és jazz zenei koncertekkel, a művészeti doktori képzésben résztvevők előadásaival, de koncertet ad a rendezvény védnöke, Vastag Csaba is.

Vastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábbanVastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábban

A rendezvény jó mankó lehet a doktoranduszoknak, hiszen ahogy azt Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos, a projekt fővédnöke is kifejtette, ma már a tudományos pálya csak az országhatárokon belül nem elképzelhető. „A tudomány egy rendkívül erős, globálisan versengő ágazat, a doktoranduszoknak pedig pályájuk megtervezésénél érdemes a határokon túlra is tekinteni. Mindamellett az oktatásnak mindig is az volt a hivatása, hogy éretté tegye a fiatalokat a kultúra befogadására, ezen az eseményen pedig a kettő kéz a kézben jár.”

A megújult rendezvénynek első ízben Keszthely ad helyet, Nagy Bálint alpolgármester szerint pedig ez jó lehetőség arra, hogy a város és a fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz, mindkét fél jobban megismerhesse a másikat. A fesztivállal persze rajtuk kívül a Pannon Egyetem is profitálhat, hiszen még inkább emeli az intézmény nívóját – vélekedett dr. Gelencsér András rektor. Nem véletlen egyébként a partnerség: a veszprémi intézmény egyike azon kevés hazai egyetemnek, amelynek minden kara kínál doktori képzést. Gelencsér szerint emellett az Európa Kulturális Fővárosa titulussal is szépen összecseng, egyfajta felkészülési lehet a címre a régióban.